17. huhti, 2016

Marraskuun 2015 budjettivaltuusto

Kangasalan Vasemmistoliiton verkkosivulla julkaistaan kerran kuukaudessa valtuustopakina. Sen toimittaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Mäntylä. Ensimmäisenä on vuorossa marraskuun 2015 valtuustouutiset. Se kertoo talousarviokokouksesta, jossa lyötiin lukkoon Kangasalan vuoden 2016 budjetti.

           ■ ■ ■

Mielenosoituksista on tullut tavanomaisia Kangasalla kuntien ja valtiontalouden leikkausten takia. Maanantaina 16.11. valtuutettuja vastassa oli 40 hengen joukko vastustamassa kyläkoulujen lakkauttamisia. Mielenosoitus kannatti. Sekä Kautialan että Raikun koulut saavat jatkaa. Muilta osin kunnanhallituksen leikkaus- ja yksityistämislinja piti.

Valtuuston kokouksen aluksi pidettiin ylimääräinen ryhmäjohtajien kokous, jossa päätettiin muuttaa esityslistaa. Kyläkouluasiat käsiteltiin ensin ja talousarvio sen jälkeen, koska yleisölehterit olivat täynnä ja joukossa oli paljon lapsia.

Puhemylly pyörähti heti käyntiin. Äänessä olivat koululeikkausten vastustajat. Jari Leino (ps.) piti kyläkouluja merkittävinä kylien keskuksina ja sosiaalisesti arvokkaina sekä teki muutosesityksen, jonka mukaan Kautialan koulun toimintaa jatketaan. Häntä kannatti Simo Arra (kesk.), joka pahoitteli lasten koulumatkojen pitenemistä. Nina-Carita Säpyskä (vihr.) sekä Hannu Karppila (kesk.) kertoivat, että paikalliset asukkaat voivat tukea koulujaan talkoin. Jorma Urkko (kok.) ja Stiina Lahikainen (vihr.) katsoivat, että korvaavaksi suunniteltu Huutijärven koulu on laajennuksen jälkeenkin jo täynnä.

Sivistystoimen johtaja Leena Pajukoski vastasi, että lapset sopivat Huutijärvelle 20-27 oppilaan ryhmissä, kun osa oppilaista siirretään Kirkonkylän ja Liuksialan kouluihin.

Kunnanhallituksen esityksen kannattajat olivat puolustuskannalla. Demarien ryhmänjohtaja Pekka Lahti painotti säästöjen tärkeyttä. Puoluetoveri Timo Lehtinen, eläkkeellä oleva rehtori, kertoi kunnassa olevan 3700 lasta perusopetuksessa. Nyt on kyse alle sadasta lapsesta, joiden opetus hoituu paremmin isoissa kouluissa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen (kok.) muistutti, että 2011 päätettäessä edellisen kerran kyläkouluista sovittiin samalla, ettei rakennuksia peruskorjata. Säästöt ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi. Kiihkeimmän puheenvuoron käytti lääkäri Teija Kulmala (kok.). Hän syytti kyläkoulujen kannattajia lasten hyväksikäytöstä poliittisessa propagandassa. Keskustasta kristillisiin loikannut Tuomas Bährend kannatti leikkauslinjaa.

Kautialan koulu jatkaa äänin 25-24. Kokoomuksen ryhmä repesi keskeltä kahtia. Äänestyksen ratkaisivat tyhjää äänestäneet Sari Uskalinmäki (kok.) ja Jorma Jussila (kd.).

Raikun koulusta käytiin hyvin samanlainen keskustelu. Kunnanhallituksen lakkautusesitykselle teki vastaesityksen persujen Jari Leino. Häntä kannattivat Harri Syrjäläinen (kok.), Tony Lähde (vihr.) ja Tero Linna (kesk.).

Raikun koulu saa jatkaa äänin 29-20. Demarien Jari Markkinen ja Miia Rajala äänestivät nyt kunnanhallituksen esitystä vastaan, tyhjää Timo Keskinen (kd.) ja Sari Uskalinmäki (kok.).

Varsinaisen talousarvion 2016 ja taloussuunnitelman 2016-18 aluksi kuultiin muutama alkupuheenvuoro. Vasemmistoliiton ryhmäpuhe on blogissani:

http://blogi.kaapeli.fi/jmantyla//125

Valitettavasti leikkaus- ja yksityistämishenkinen budjetti meni helposti läpi verrattuna taloudellisesti melko vähäisten kyläkoulujen lakkautusesityksiin. Vain kaksi muutosesitystä hyväksyttiin. Keskustan Hannu Karppila esitti Suomen lainsäädännön mukaan kotimaisten elintarvikkeiden käyttöä kunnan ateriapalveluissa sekä demarien Isto Kaarne esitti kunnallisen työllisyystyöryhmän perustamisesta.

Vasemmistoliiton muutosesitykset kaatuivat. Ensimmäisessä katsottiin, että valinnanvapauden korostaminen sote-palvelutuotannossa on kutsu yksityisille tulla rahastamaan Kangasalle. Samasta syystä kokoomus riemuitsee SSS-hallituksen sote-hankkeesta, kun sen tavoitteeksi on asetettu lakiin kirjattu valinnanvapaus. Muutosesitys, joka kaatui äänin 45-6, sisälsi alkuperäisen kansanterveys- ja peruskoululakien 1§ tavoitteiden palauttamisen Kangasalan palvelutuotannon perustaksi. Demarit äänestivät kokoomuksen rakastaman valinnanvapauden puolesta - asevelirakkaus on sokeaa.

Kangasalan kokoomus luo tarkoituksellisesti kahden kerroksen väkeä. Varakkaat valitsevat Suoraman yksityisten terveysasemien palvelut ja saavat vielä veronmaksajien tukiaisena palvelusetelin. Köyhät ja työttömät jäävät heikkenevän julkisen terveydenhuollon piiriin. –Toinen vasemmiston muutosesitys liittyi SSS-hallituksen normienpurkutalkoiden ulottamiseen Kangasalle. Sitä koskevan lauseen poistaminen talousarviosta kaatui 43-8.

Viimeiset äänestykset käytiin Kangasala-talon avustuksista. Persujen Jari Leino esitti kulttuuri- ja museopalveluiden avustusten pienentämistä yhteensä 60000 eurolla. Esitykset kaatuivat äänin 32-19 ja 31-20.

Keskustelua käytiin kunnan konserniohjauksesta. Kangasala on poikkeuksellisen laajasti yhtiöittänyt toimintojaan uimahallia ja kaukolämpöä myöten, mutta mitään konserniohjetta ei ole. Tätä on ihmetellyt lisäkseni Harri Syrjäläinen (kok.). Hallintojohtaja Jonna Sillman-Sola kertoi ohjeen olevan viimein valmisteilla.

Viimeinen keskustelu käytiin Kangasalan Vesi –liikelaitoksesta. Talousarvio kertoi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n perustamisesta, johon Kangasalan tulisi osallistua 300000 euron osuudella. Kysyin mikä on yhtiön tila, koska valtuustolle ei ole tullut minkäänlaista esitystä osakkuudesta ja lisäksi kiertää tieto, että yhtiön toimitusjohtajaksi olisi tulossa Tavase Oy:n entinen toimitusjohtaja Petri Jokela. Epäilin, että yhtiöstä on tulossa Tampereen rahastusautomaatti, jolla se imuroi rahaa naapurikunnista. Kunnanjohtaja Auvinen vastasi, että yhtiö on perusteilla ja Petri Jokela on tulossa sen työntekijäksi.

Terveisin,

Jorma Mäntylä
valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu