18. huhti, 2016

Huhtikuun 2016 valtuusto

Kangasala ottaa mallia Rääkkylästä ja Pyhtäästä

Huhtikuun valtuuston lista oli lyhyt. Uutisarvoisin asia tulikin varsinaisen kokouksen jälkeen, kun vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne esitteli laajan palvelujen yksityistämisohjelman. Kangasala aikoo lähteä samalle tielle kuin kuuluisat ulkoistajakunnat Rääkkylä ja Pyhtää.

Ennen kokousta valtuutettujen pöydille oli jaettu ammattiliitto Tehyn os. 356:n kannanotto maaliskuun valtuuston päätöksestä yksityistää kunnallinen työterveyshuolto. Yhdistys on huolissaan työntekijöiden asemasta liikkeen luovutuksen yhteydessä. Työterveyshuollon yksityistäminen on herättänyt närää myös ammattiliitto Superissa. Puheenjohtaja Silja Paavolan artikkeli on julkaistu Kansan Uutisissa 17.4.2016:

Valtuustossa eniten keskustelua herätti esisopimus Tredu-kiinteistöt Oy:n ja Kangasalan kunnan välillä. Sen mukaan Kangasalan Pikkolaan rakennetaan kokonaan uusi ammattikoulurakennus. Ehtona on, että Kangasalan kunta ostaa 2,8 miljoonan euron hinnalla Huutijärven vanhan ammattikoulun kiinteistön. Tony Lähde (vihr.) ihmetteli kaupan ideaa, koska kunta tavallaan ostaa takaisin oman kiinteistönsä. Kun se aikoinaan siirrettiin Tredun omistukseen, kunnan piti samalla päästä eroon silloisista veloista, mutta nyt maksetaan omasta rakennuksesta ja tontista ja joudutaan miettimään mitä käyttöä sille on tulevaisuudessa. Demarien ryhmänjohtaja Pekka Lahti piti kauppaa onnistuneena, koska se varmistaa joka tapauksessa ammattikoulun pysymisen Kangasalla.

Ilmoitusasioissa olivat kunnanjohtajan ja vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanteen esitykset. Jo aiemmin on tehty selväksi, että kunnassa siirrytään yhä enemmän yksityiseen palvelutuotantoon. Kunnassa toimii jo kaksi yksityistä päiväkotia, joita kunta tukee palvelusetelin avulla. Vanhuspalvelut ovat varhaiskasvatuksen tavoin menossa yksityisten palveluntuottajien haltuun. Rekola-kotoa ei aiota saneerata, vaan palveluja ostetaan yksityisiltä palvelusetelin avulla. Samoin Kuhmalahden Pentorinteen hyväkuntoinen vanhainkoti aiotaan ajaa alas. Rekola-kodon yhteydessä toimiva keskuskeittiö lopetetaan ja ateriapalvelut ostetaan jatkossa yksityisiltä. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen on useaan otteeseen väläyttänyt palkanlaskennan ja kirjanpidon yksityistämistä. Marika Lanne esitti nyt  vammais- ja kehitysvammapalvelujenkin ostamista yksityisiltä.

Toistaiseksi nämä ovat suunnitelmia, mutta ne tulevat varmasti valtuustoon lähiaikoina. Sen Auvinen ja Lanne tekivät selväksi. Kangasala on siis valitsemassa saman tien kuin kuuluisat ulkoistajat ja yksityistäjät Rääkkylä ja Pyhtää. Sillä ei tunnu olevan väliä, että kaikki ei ole mennyt niin kuin piti, kuten tiedotusvälineet ovat kertoneet näistä kunnista:

Terveisin,

Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu