13. loka, 2016
Syyskuussa ei ollut lainkaan valtuuston kokousta, ja lokakuun valtuustokin oli varsin lyhyt. Ainoa isompi asia oli keskustelu demarien valtuustoaloitteesta varhaiskasvatuksen ryhmäkoosta ja subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta. Kunnan vastaavan virkamiehen Anni Aalto-Rovon vastaus oli, että Kangasalla ei tarvitse tehdä mitään.
Talouden ja toiminnan seurantaraportti toiselta vuosikolmannekselta kertoo, että Kangasalla menee hyvin. Verotilitykset ovat kasvaneet 1,5% viime vuoteen verrattuna. Kunnallisveron tuotto on ylittymässä 0,8 miljoonalla eurolla ja valtionosuudet 0,9 mE budjetoitua enemmän. Sijoitusomaisuuden tuotto on ollut 1,4 mE talousarviota enemmän. Samalla kunnan velkaantumisaste on laskemassa.
Merkit viittaavat siihen, että marraskuussa valtuustolle esitellään vaalibudjetti. Kokoomus on jo ottamassa kunniaa parantuneesta taloudesta, vaikka pääsyy parantuneeseen taloustilanteeseen on ollut veronkorotus.
Kuntakonsernin talouden puolivuotisseurannassa kuultiin uimahallin kävijämäärien voimakkaasta kasvusta. Siksi ollaan laatimassa kaavamuutosta, joka mahdollistaisi uimahallin laajentamisen ja hotellin rakentamisen lähistölle. Kangasalla ei ole ollut hotellia sen jälkeen, kun Urku-hotelli lopetti toimintansa ja vanhasta urkutehtaasta tuli asuinkiinteistö.
Jari Markkinen (sd.) ja 12 valtuutettua olivat allekirjoittaneet valtuustoaloitteen, jossa esitettiin että päiväkotien ryhmäkokoja ei kasvateta eikä subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoiteta Kangasalla. Esimerkkinä mainittiin Helsinki, Espoo ja Tampere sekä 16 kuntaa, jotka eivät ole noudattaneet asetusmuutoksen suositusta. Kunnilla on siis oikeus tarjota asetuksessa esitettyä parempaa päivähoitoa.
Varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo vastasi, että ”asetusmuutos turvaa päivähoitopaikkojen riittävyyttä tulevaisuudessa ja vaikuttaa positiivisesti kunnan talouteen”. Eurot edellä siis mennään.
Koska olin yksi aloitteen allekirjoittajista, kyselin kuinka paljon enemmän eurot painavat kuin lapset? Julkisen varhaiskasvatuksen heikentäminen avaa markkinoita yksityiselle päiväkotitoiminnalle, joka on jo rantautunut Kangasalle. Kunta tukee palvelusetelin avulla Vatialan Touhula-päiväkotia. Kysyin miten näitten ryhmäkokoja tarkkaillaan, entä henkilökunnan pätevyyttä ja hankintojen alkuperää? Kaksplus –lehden verkkokeskustelu on osoittanut, että asiat eivät yksityispuolella ole ainakaan paremmin kuin kunnallisissa päiväkodeissa, ja siksi palvelusetelin eli veronmaksajien varoista maksettavan yritystukiaisen myöntäminen ei saisi olla automaatti.
Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)