15. marras, 2016

Marraskuun budjettivaltuusto: epäpyhä allianssi teki valtuustosopimuksen

Marraskuun valtuusto on vuoden tärkein, sillä se hyväksyy seuraavan vuoden talousarvion. Kangasalla vaalibudjetti ruhjottiin läpi valtuustosopimuksen voimalla. Sopimuspuolueet jakoivat omilleen hyvää, mutta ikävät asiat työnnettiin tulevaisuuteen. Erityisen riskialtista on investointien jäädyttäminen alhaisen korkotason oloissa. Talousarvion loppusumma on 218 mE, missä ylijäämää on 290 000 euroa.

Valtuustosopimuksia Kangasalla ei liene ennen tehty. Nyt sen tekivät kokoomus, Sdp, kristilliset ja persujen sirpaleryhmä siniset. Puolueet sitoutuivat olemaan tekemättä muutoksia budjettiin valtuustossa. Sopimusta tarjottiin muillekin ryhmille, mutta pitkän väännön jälkeen vasemmistoliitto, vihreät, keskusta ja perussuomalaiset heitettiin ulos neuvotteluista. Jäljelle jäi epäpyhä allianssi.

Sopimus julkistettiin 14.11. valtuuston kokouksessa ja sen isäksi mainittiin kristillisten Timo Keskinen. Valtuustosopimus tarkoittaa vaaleilla valitun valtuuston vallan rajoittamista sopimusteitse. Se on liberaalin edustuksellisen demokratian vastaista. Hyvin se silti kelpasi kokoomukselle, joka sanoo olevansa klassisen liberalismin perillinen Suomessa, ja Sdp:n nimessä oleva demokratia viittaa samaan aateperintöön.

Valtuuston nimenhuudossa, joka on nykyään sähköinen, ihmetytti yhden valtuustosopimusosapuolen puuttuminen. Sinisten ryhmänjohtaja Jani Viinikainen ei ollut paikalla. Mitähän sinisten valtuutetuille on luvattu vastineeksi sopimuksen allekirjoittamisesta? Valtuutettu Seppo Talli (vas.) kiitti perustellusti sopimuksen ulkopuolelle jääneitä puolueita Kangasalan demokratian pelastamisesta.

Valtuustossa 14.11. oli kunnan kaksi sote-lausuntoa ”merkitään tiedoksi” –osastossa. Kunnanhallituksen hyväksymä ja kunnanjohtaja Oskari Auvisen johdolla laadittu lausunto VM:lle korosti aivan oikein osakeyhtiömuotoisen soten ristiriitaisuutta edustuksellisessa demokratiassa. Sen sijaan vs. sosiaalijohtaja Marika Lanteen kirjoittama lausunto Stm:lle oli huono. Kömpelössä tekstissä toistettiin ”tarkoituksenmukaisuutta” ja avattiin ovia sosiaali- ja terveystoimen laajalle yksityistämiselle. Anja Aarnio (sd.) piti piikikkään puheen, jota täydensin kysymällä onko palveluntuottajan vaihtaminen vain ilmoitusasia, kuten Lanne esittää, vaikka tuottajan kotipaikka olisi Bahamasaaret? Aarnion perustellun kritiikin takia ihmettelin kunnanhallituksen yksimielistä esitystä, vaikka demarit olivat tekemässä lausuntoa.

Tuloveroprosenttiin 2017 ei tullut muutoksia, se on 21. Kiinteistöveroa nostettiin 0,03%. Veron korottaminen oli pakko VM:n laskentaperusteen alarajan muuttumisen takia. Sillä ei ole merkitystä Kangasalan taloudelle.

Kangasalan talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2027-19 hyväksyttiin valtuustosopimuksen mukaisesti. Epäpyhällä allianssilla on 36 valtuutettua 51-paikkaisessa valtuustossa eli 2/3 enemmistö.

Ulkopuolelle jääneiden neljän puolueen muutosesitykset kaatuivat keskimäärin äänin 34 jaa – 10 ei - 5 tyhjää. Läpi eivät menneet aloitteet hankintaruoan kotimaisuusasteen nostamisesta, Kimmo Pyykkö-museon avustuksen pienentäminen ja terveyskeskusmaksun poistaminen työttömiltä. Vasemmistoliiton esitystä 1,1 miljoonan euron tekonurmikentän rahoittamisesta kunnan osakesalkusta tulouttamalla ei valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (sd.) suostunut ottamaan käsittelyyn, vaikka valtuustolla on lainmukainen valta päättää asiasta.

Timo Keskisen (kd.) mukaan budjettisopimus ”antaa enemmän kuin ottaa”. Vasemmistoliiton budjetin yleispuheenvuorossa siteerattiin Markuksen evankeliumia: ”Köyhät teillä on aina keskuudessanne, ja milloin tahdotte, voitte heille tehdä hyvää.” Tätä tahtoa ei ollut Kangasalan kristillisillä, kun he ratkaisivat sosiaali- ja terveyslautakunnassa törkeän terveyskeskusmaksujen korotuksen äänin 5-4. Kangasalla on siksi niin korkeat terveyskeskuksen palvelumaksut, että pienituloisimmat eivät enää pysty maksamaan. He jäävät kotiin sairastamaan, koska kunta ottaa enemmän kuin antaa.

Valtuuston viimeinen asia oli virkamiesten vastaus vasemmistoliiton ja vihreiden valtuustoaloitteeseen kunnan laskujen perinnän ottamisesta pois kiskurifirma Lindorffilta. Vastauksen mukaan ei tarvitse tehdä mitään, vaan kaikki jatkukoon ennallaan.

Valtuustokolumnin lopussa on linkkejä lähteisiin, joita on käytetty jutun teossa.

Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Vasemmistoliiton yleispuheenvuoro budjettivaltuustossa:
http://blogi.kaapeli.fi/jmantyla//133

Kangasalan Siniset –ryhmän tausta:
http://www.vasenkaista.fi/2014/09/persujen-tarkkailua/

Jaa tämä sivu