13. joulu, 2016

Valtuusto pohti vanhuspalvelujen yksityistämistä

Siniset-ryhmä romahti

Kangasalan joulukuun valtuustossa nähtiin perussuomalaisten sirpaleryhmän sinisten tuho ja väiteltiin vanhuspalvelujen yksityistämisestä. Kunnanhallituksen yksimielisen kannan mukaan riittää, kun puolet tehostetusta palveluasumisesta on julkista tuotantoa.

Normaalisti joulukuussa 2016 olisi ollut vanhan valtuuston viimeinen istunto kuntavaalien jälkeen. Nyt kautta jatkettiin puolella vuodella, koska kuntavaalit siirrettiin lokakuulta 2016 huhtikuulle 2017. Siksi valtuutetuilla oli mahdollisuus erota valtuustosta vuoden 2016 loppuun mennessä.

Kangasalla kolme valtuutettua erosi valtuustosta määräaikaan mennessä: Nina-Carita Säpyskä (vihr.), Mia Rajala (Sdp) ja Jani Viinikainen (siniset). Heidän tilalleen nousivat 2012 vaalilistan ensimmäiset varavaltuutetut Virpi Hannuksela (vihr.), Aira Aarnio (Sdp) ja Henry Alenius (ps.). Perussuomalaisten sirpaleryhmä sinisten toinen valtuutettu Tuula Heinonen ilmoitti samalla siirtyvänsä Sdp:n ryhmään. Heinosen loikkauksen ja uusien valtuutettujen takia Sdp:llä on valtuuston loppukauden ajan 14 valtuutettua ja perussuomalaisilla viisi valtuutettua. Siniset-ryhmä katosi kokonaan Kangasalan valtuustosta.

Joulukuun valtuuston ainoa keskusteluttanut asia oli Sdp:n valtuustoaloite vanhusten tehostetun palveluasumisen järjestämisestä Kangasalla. Demarit ovat olleet tyytymättömiä uuden vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanteen rajuun yksityistämismenoon, vaikka olivat tätä itse valitsemassa virkaan. Valtuustoaloitteessa Sdp katsoi, että suunniteltu ostopalvelujen moninkertainen lisääminen ja Rekola-kodon lakkauttaminen 2018 johtaisi siihen, että kunnan omaa tehostettua palveluasumista olisi vain 40 paikkaa ja 160 olisi yksityistä tuotantoa. Sdp:n aloitteessa esitettiin, että ainakin puolet tulee olla julkista tuotantoa, ja tähän päätyi myös kunnanhallituksen yksimielinen esitys. Puolet voi siis yksityistää.

Kunnanhallituksen jäsen Hanna Laine (Sdp) piti pyrkimystä hyvänä. Anne-Mari Thomassen (Sdp) suomi vanhuspalvelualalle tunkeutuvia ylikansallisia suuryrityksiä, jotka tekevät tulosta veronkierron ja ulkomaalaistyövoiman avulla. Ne ovat nyt ottamassa haltuunsa Kangasalan vanhuspalvelut. Jorma Schukoff (Sdp) kertoi edesmenneen isänsä kohtelusta ja kyseli ovatko yksityiset yritykset ja ostopalvelut edes tuoneet säästöjä kunnille.

Koska virkamiehet eivät vastanneet kysymykseen, kerroin ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan yksityistämiset sosiaali- ja terveysalalla eivät ole tuoneet säästöjä Ruotsin kunnille. Suomessa ei ole lainkaan tutkittu mikä on ollut yksityistämisten vaikutus valtion ja kuntien talouteen. Ruotsin tutkimusprojektin toteutti vuonna 2011 SNS-tutkimuslaitos ja vastuullinen johtaja oli Laura Hartman. Tutkimus on edelleen ladattavissa SNS:n verkkosivulta. Vanhuspalveluja käsittelevä Marta Szebehelyn laaja artikkeli on sivuilla 215-257.

Jorma Mäntylä
valtuutettu (vas.)

Lisätietoa:

Perussuomalaisten hajaannus Kangasalla:

http://www.vasenkaista.fi/2014/09/persujen-tarkkailua/

Konkurrensens konsekvenser. Vad händer med svensk välfärd?

www.sns.se/wp-content/uploads/2016/08/konkurrensens_konsekvenser_pod_2.pdf

Laura Hartmanin yhteenveto: yksityistäminen ei ole tuonut säästöjä. Dagens Nyheter 9.7.2011:

http://www.dn.se/debatt/privatiseringar-i-valfarden-har-inte-okat-effektiviteten/

Laura Hartmanin haastattelu suomeksi. Kansan Uutiset 1.10.2016:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3609174-palvelualoite-on-uusi-tapa-yksityistaa

 

Jaa tämä sivu