13. maalis, 2017

Maaliskuun vaalivaltuusto

Kangasalan maaliskuun valtuustoa leimasi kuntavaalien läheisyys. Puolueet tehtailivat valtuustoaloitteita kannattajiensa tueksi. Puolueloikkaus kiristää kilpailua suurimman puolueen paikasta.

Kokoomuksen Miia Kinnarin nimi oli jo julkistetulla perussuomalaisten ehdokaslistalla. Sahalahtelainen yrittäjävaltuutettu siirtyi persujen ryhmään, jossa on nyt jälleen kuusi jäsentä. Kokoomukselle jäi Tuomas Bährendin loikkauksen jälkeen 15 paikkaa, kun demareilla on Tuula Heinosen loikkauksen ansiosta 14 paikkaa. Kisa suurimman puolueen paikasta sai Kangasalla lisäkierroksia.

Varsinaisella esityslistalla oli vain pari isompaa asiaa. Uimahallin laajennuksen lainalle valtuusto antoi yksimielisen takauksen. Vuonna 2009 valmistunut halli suunniteltiin 200 000 kävijälle. Uimahalli on osoittautunut odotettua suositummaksi. Alkuperäinen arvio on ylittynyt monena vuotena, joten tarvitaan toinen monitoimiallas. Valtuusto takasi 2 miljoonan lainan.

Ainoa äänestyttänyt asia oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen. Vihreiden Tony Lähde esitti, että sairaanhoitopiirin piirin tulee asettaa asiakasfoorumi, kun esityksen mukaan se voi asettaa sellaisen. Kannatin esitystä, koska meillä on menossa palvelujen etäännyttäminen käyttäjistä eli potilaista ja palvelun tuottajista sote-ryöstön takia. Lähteen muutosesitys kaatui tavanomaisin luvuin 45-5 (vas+vihr).

Huhtikuun vaalien lähestyessä seurasi lopuksi puolueiden aloiterypäs. Simo Arra (kesk.) esitteli kaksi aloitetta. Ensimmäisessä vaadittiin kunnan selvitystä Sahalahden ja Kuhmalahden liitossopimusten pitämisestä. Toinen aloite oli Sahalahti-Kangasala –kevytväylän rakentaminen loppuun Pelisalmelta Huutijärvelle. Kevytväylä seututien 325 varressa ulottuu nolosti Sahalahden keskustasta Pelisalmelle, mutta viimeinen pätkä Huutijärvelle jäi rakentamatta varojen loputtua. Timo Keskinen (kd.) esitti, että kunnan pitäisi antaa arkistotilaa kunnan alueella toimiville järjestöille, jotta tieto niiden toiminnasta säilyisi jälkipolville.

Harry Hanweg luki perussuomalaisten aloitteen, jossa vaadittiin selvitystä kunnallisen pysäköinninvalvonnan tarpeesta Kangasalla. Hanweg katsoi, että pysäköinninvalvonta haittaa yritysten toimintaa kunnassa. Siksi sen tarpeellisuus pitää arvioida, vaikka toiminta tuottaa kunnalle selvää rahaa. Aloitteeseen pyydettiin myös vasemmiston allekirjoituksia, mutta niitä ei tullut. Vasemmistoliiton ryhmässä katsottiin, että kunnallinen pysäköinninvalvonta on myönteinen asia. Sen lopettaminen päästäisi Kangasalla yksityiset parkkifirmat valloilleen, kuten pääkaupunkiseudulla on jo tapahtunut. Nyt kunnalle voittoa tuottavan toiminnan rahat alkaisivat virrata yksityisten firmojen taskuihin.

Aloitteellaan Kangasalan ”työväenpuolue” perussuomalaiset paljasti avoimen oikeistolaisen linjansa, kuten Timo Soini teki puolustaessaan sote-palvelujen valinnanvapautta ja yhtiöittämistä MTV:n vaaliextrassa 11.3.2017.

13.3.17
Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu