11. joulu, 2018

Hankintavaltaa Tuomi oy:lle

Kangasalan vuoden viimeisen valtuuston esityslistalla 10.12. oli isoimpana asiana osakkeen ostaminen tamperelaisesta Tuomi Logistiikka Oy:stä. Kangasala antoi yhtiölle viideksi vuodeksi yksinoikeuden päättää lähes 4 miljoonan vuotuisista hankinnoista.

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri olivat viime keväänä tarjonneet Pirkanmaan kunnille osakkuutta Tuomi Logistiikka Oy:ssä. Yhtiö hoitaa laajasti kuntien hankintoja hoitotarvikkeista, apuvälineistä, erityisryhmien matkustus- ja kuljetuspalveluista, kiireettömistä ambulanssikuljetuksista sekä potilaskuljetuksista paari- ja invataksilla. Kangasalan osuus on ollut 3,7 m€.

Yhtiön toiminta on herättänyt tyytymättömyyttä mm. Sastamalassa, Valkeakoskella ja Nokialla. Osakkuustarjous oli ajoitettu puoli vuotta ennen kuin tiedetään toteutuuko sote eli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistaminen. Yhtiö pyrkii saamaan monopolin sote-hankinnoista viideksi vuodeksi vaikka sote ei toteutuisi. Tuomi Logistiikka Oy:n osakassopimus ja yhtiöjärjestys ovat suoranaista kiristystä. Tampereen naapurikunnilla ei ole yhtiön hallinnossa mitään vaikutusvaltaa. Sopimukseen kuuluu salassapitovelvollisuus, jota täydentää 100 000 euron sopimussakko. Tuomi Logistiikka Oy on veronmaksajien rahoittama täydellinen sisäpiiri ja hyvävelijärjestelmä. Valtuuston esittelijäkin totesi, että ”kaupunki harkitsee kuitenkin mahdollisuutta irtaantua tulevaisuudessa Tuomi Logistiikka Oy:stä”, mutta nyt kuitenkin ostetaan yksi osake.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti, että päätöksentekoa lykättäisiin kesäkuun valtuustoon, jolloin tiedetään varmasti miten sote—uudistuksen käy. Esitystä kannatti Tony Lähde (vihr.). Kriittisiä puheenvuoroja Tuomi Logistiikka Oy:stä käyttivät myös Hannu Karppila (kesk.), Miia Kinnari (PS) sekä Elina Rinne (vihr.). Anne-Mari Thomassen (sd) puolusti osakkuutta, koska hänen mukaansa iso yhtiö pystyy tekemään paremmin maakuntaa hyödyttäviä hankintoja kuin yksittäiset kunnat. Kaupunginhallituksen esitys yhden osakkeen ostamisesta ja sitoutumisesta yhtiöön hyväksyttiin äänin 40-7 (2 tyhjää). Muutosesitystä kannatti vasemmiston lisäksi pari vihreää ja perussuomalaista.

Demarien valtuustoaloite toisen asteen opiskelijoiden oppikirjojen ja muiden oppimisvälineiden kilpailuttamisesta oli saanut kaupunginhallituksen myönteisen vastauksen. Esitys siis toteutuu vuonna 2019. Vasemmistoliiton valtuustoaloitteeseen työttömyysturvan aktiivimallista Kangasalla kaupunginhallitus sen sijaan vastasi, että ”työvoimapoliittista toimintaa voidaan järjestää, mikäli se on asiakkaan palvelutarpeen mukaista toimintaa ja asiakas on motivoitunut lähtemään työllistämistoimenpiteisiin”. Siis voidaan, mikäli. Kangasalan työttömistä 43% ei ole täyttänyt aktiivisuusvelvoitetta. Kustannukset työllistää työtön 18 tuntia viikossa minimipalkalla olisi n. 370 €/henkilö eli se maksaisi kaupungille 110 000 € tarkastelujakson aikana. Tähän ei vastauksen mukaan ole riittävää tarvetta. Asiaan kuitenkin palataan tulevassa valtuuston iltakoulussa.


Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu