8. huhti, 2019

Kouluja suljettiin huhtivaltuustossa

Kangasalan huhtikuun valtuusto lakkautti yhden koulun ja lykkäsi toista yli eduskuntavaalien. Lamminrahkaa kaavoitetaan autoliikenteen varaan ja kaupunki varautuu alijäämäiseen tilinpäätökseen. Peräti 27 valtuutettua allekirjoitti vasemmiston valtuustoaloitteen päihde- ja mielenterveystyöstä.

Valtuuston kokouksen aloitti hiljainen hetki edesmenneen valtuutetun Anja Aarnion (sd.) muistolle. Perussuomalaisten ryhmä oli järjestäytynyt uudelleen ja uusi ryhmänjohtaja on Jussi Jokilampi. Varapuheenjohtaja on nyt Jari Leino.

Lamminrahkan eteläosan asemakaavan kohdalla tiedustelin miksi 8000 asukkaan kaupunginosan suunnittelun alkaessa luvattiin ekologisuutta ja tehokasta joukkoliikennettä, mutta eteläosan kaavassa esitetään luopumista lähijunaliikenteestä. Kaksoisraiteisen junaradan varrella olevasta lähiöstä on tulossa autoliikenneriippuvainen eli lupaukset petetään. Elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala lupasi vastauksessaan, että lähijunaliikenteeseen voidaan ehkä palata. Kangasalan vihreitä lähijuna ei kiinnostanut puheenvuoron vertaa.

Kautialan ja Pohjan koulujen lakkauttamisten odotettiin herättävän vilkkaan keskustelun, mutta molemmat nuijittiin läpi nopeasti ja yllättävän vähin puheenvuoroin. Pekka Lahti (sd.) esitti Kautialan pöydällepanoa sekä valtuuston iltakoulua selvittämään olisiko kohtuullisen kuntoinen koulu remontoitavissa kapseloimalla vielä muutaman vuoden ajaksi. Häntä kannattivat Raimo Kouhia (sd.) sekä Torsti Tulenheimo (kok.). Keskustelussa kysyttiin onko todellinen tarkoitus lykätä epämiellyttävä asia yli eduskuntavaalien, sillä kukapa haluaa vaalien alla lakkauttaa kouluja? Vaalien jälkeen koulu voidaankin lakkauttaa. Hannu Karppila (kesk.) epäili, että kuukauden kuluttua tulee sama päätösesitys lakkauttamisesta. Äänin 37-14 Kautialan asia pantiin kuukaudeksi pöydälle.

Heikki Mäkelä (kesk.) totesi Kuhmalahden Pohjan koulun lakkauttamisen valmistelun ja kuulemisen olleen alusta alkaen puolueellista. Seurauksena oli joukkoliike uuden 1-6 luokan koulun puolesta Kuhmalahden keskustaan. Mari Orell (vihr.) katsoi sivistyslautakunnan tukeneen uutta kouluhankketta, ja hänen kanssaan oli samaa mieltä Saana Vahvelainen (kok.). Iikka Nikkinen (vas.) piti Pohjan koulun lakkauttamista kuntastrategian vastaisena ja esitti vähimmäisvaatimuksena uuden koulun rakentamista Kuhmalahden keskustaan. Muutoin lasten koulumatkat kunnan itäosista muodostuvat kohtuuttoman pitkiksi.

Päätösesitys meni läpi muutoksitta. Kuhmalahtelaiset jäävät odottamaan pidetäänkö lupaukset uudesta koulusta.

Kaksi valtuustoaloitetta jätettiin. Vasemmistoliiton aloitteen päihde- ja mielenterveystyöstä sekä Pilke-yksiköstä oli allekirjoittanut peräti 27 valtuutettua eli enemmistö, mikä on harvinaista valtuuston historiassa. Keskustan valtuustoaloitteen esitteli Simo Arra. Siinä esitettiin uusien yhteistyökumppaneiden etsimistä Saarenmaan teollisuusalueen rakentamiseen, koska Kangasalan voimavarat eivät yksin riitä kolmen suuren kaavahankkeen eli Lamminrahkan, Tarastenjärven sekä Saarenmaan toteuttamiseen.

Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Lisätietoa:

Jaa tämä sivu