21. elo, 2019

Valtuusto kaavoitti yksityismaata

Kangasalan valtuuston kokous 19.8. kesti runsaan tunnin. Yksityismaata kaavoitettiin ja kaupunginhallitus ilmoitti, että avoimuutta kunnan omistamissa yhtiöissä ei tarvita.

Kiivain väittely käytiin Herttualan alueen kaavoituksesta. Timo Keskinen (kd.) esitti kaavan palauttamista uuteen käsittelyyn, koska se uhkaa alueen hevostallien toimintaa. Vasemmistossa ihmeteltiin yksityismaan laajaa kaavoitusta ja esitettiin asian uudelleen käsittelyä, kunnes yksityismaa on lainmukaisesti ostettu Kangasalan kaupungille.

Timo Keskisen esitys kaatui äänin 39-12 ja vasemmiston esitys äänin 47-2, 2 tyhjää. Ajatus, että kunta kaavoittaisi vain omistuksessaan olevaa maata (kuten Oulu tekee), herätti raivoisia vastalauseita. Jari Leino (ps.) vertasi esitystä Neuvostoliiton maapolitiikkaan ja Mika Ollila (kok.) piti sitä ”katastrofina”. Hän ei tosin selventänyt kenelle. Raimo Kouhia (sd.) sanoi, että asiasta pitäisi keskustella maapoliittista ohjelmaa laadittaessa. Kangasalan demarit ovat vuosikymmeniä tukeneet laajaa yksityismaan kaavoitusta, kuten Pikonlinnan entisen tuberkuloosiparantolan alueella.

Lemettyn alueella kaavoitettiin lisää yksityismaata, eikä puheenvuoroja käytetty. Kangasalla yksityismaan kaavoitus on rutiininomaista. Maan ansioton arvonnousu on vihervasemmistossa tuntematon käsite. Kokoomus ymmärtää, ja käyttää hyväkseen.

Kangasalan keskusta oli tehnyt valtuustoaloitteen kunnan omistamien yhtiöiden avoimuudesta ja hallitusjäsenten toimikausien rajaamisesta. Kaupunginhallituksen yksimielinen vastaus oli jälleen, että ei tarvitse tehdä mitään. Tekstipohjana oli käytetty vastausta Vasemmistoliiton aloitteeseen uimahalliyhtiön palauttamisesta kunnan omaksi palveluksi. Ei tarvitse tehdä mitään. Simo Arra (kesk.) piti kiukkuisen puheenvuoron, jossa totesi uimahalliyhtiön erottamisskandaalin aiheuttaneen Kangasalalle huomattavan imagohaitan. Kunnilla on itsehallinto, ja ne voivat velvoittaa omistamansa yhtiöt noudattamaan kuntalain tiedottamisvelvollisuutta. Arra ei tehnyt muutosesitystä.

Kangasalan demarit jättivät valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin vanhuspalvelujen parantamista.

Valtuuston jälkeisessä infotilaisuudessa keskusteltiin valtakunnallista huomiota herättäneestä Herttuattaren Attendo-skandaalista. Marika Lanne ja Leena Rissa vierittivät kaiken syyn tapahtuneesta sopimuksia rikkoneelle Attendolle. Lanne kertoi, että palvelutuotannon suhde on 140/80 yksityisten hyväksi. Kyse ei enää ole täydentävästä, vaan korvaavasta tuotannosta. Vasemmiston edustajat, sekä Sdp että vas, totesivat yksityistämisen menneen liian pitkälle. Kangasala on tietoisin toimin tehty riippuvaiseksi yksityisistä palveluntuottajista. Kun omaa palvelutuotantoa on ajettu alas, sote-yhtiöt käyttävät riippuvuussuhdetta hyväkseen ja alkavat nostaa hintoja. Luvattuja säästöjä ei ole tulossa. Loppupeleissä toetaan, että oma tuotanto olisi ollut edullisempaa. Valtuutettujen puheenvuoroissa vaadittiin Attendo-sopimuksen irtisanomista, mutta toimivan vaihtoehdon löytäminen on vaikeaa tahallisesti luodun riippuvuussuhteen takia. Oman palvelutuotannon aloittaminen uudelleen edellyttää investointeja.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas.)

Lisätietoa:

Jaa tämä sivu