18. elo, 2020

Taitaa tulla vaalit

Kangasalan valtuusto heräsi kesän koronaeristyksestä syksyn ensimmäisessä kokouksessa 17.8. Kaupunginhallituksen vastaus valtuustoaloitteeseen vanhuspalvelujen yksityistämisestä äänestettiin nurin.

Kokous järjestettiin koronaeristyksen jälkeen ensi kerran oikeasti Kangasala-talossa 2-3 metrin turvavälein. Maskeja jaettiin vapaaehtoisesti valtuutetuille. Enemmistölle riittivät turvavälit.

Lähestyvät kevään 2021 kuntavaalit näkyivät elokuun valtuustossa. Kiivain väittely ja äänestys käytiin kaupunginhallituksen vastauksesta Sdp:n valtuustoaloitteeseen, jota vasemmistoliitto tuki. Sen mukaan vähintään puolet vanhuspalveluista tulee olla kunnan omaa tuotantoa. Sote-johtaja Marika Lanteen aikana on toteutettu laaja yksityistäminen ja 2/3 tehostetusta palveluasumisesta on Kangasalla yksityisten hoivayhtiöiden hallussa. Kaupunginhallitus oli hyväksynyt Lanteen vastauksen, jonka mukaan mitään ei tarvitse tehdä. Tommi Rönö (sd) piti vastausta riittämättömänä ja esitti aloitteen palauttamista uuteen käsittelyyn, jotta vähintään puolet olisi kunnan omaa tuotantoa. Vasemmistoliitto kannatti Rönöä. Mika Ollila (kok) puolusti yksityistämisiä ja kyseli miten 50% määritellään. Tukea hän sai äänestyksessä kristillisiltä sekä muutamilta kepun, persujen ja vihreiden valtuutetuilta.

Äänestystulos oli yllättäen 23-28. Puolueiden rivit hajosivat. Kaupunginhallitus velvoitettiin vastaamaan miten vähintään puolet tehostetusta palveluasumisesta tulee olla kunnan omaa tuotantoa. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Kangasalan Sdp ja kokoomus äänestivät eri tavoin isossa asiassa. Kangasalan Sdp on ollut sata vuotta kokoomuksen työläisosasto. Onko jotain muutosta tapahtumassa?

Elokuun valtuustossa toiseksi eniten metelöi autopuolue. Käsiteltäessä MAL3-sopimusta kiukun kohteena olivat ruuhkamaksut. Jari Hagqvist (kd) kysyi mihin maksut menevät ja Jari Leino (ps) katsoi, että ruuhkamaksu iskee kehyskuntalaisiin. Taksiyrittäjä Jorma Urkko (kok) väitti, että kävely ja pyöräily heikentävät autoilua, erityisesti 30 km nopeusrajoitus keskustoissa. Muutosesityksiä he eivät tehneet. Kuten ei tehnyt myöskään Torsti Tulenheimo (kok), joka oli tehnyt valtuustoaloitteen tekijän kuulemisesta valtuustoaloitteen käsittelyvaiheessa.


Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu