9. marras, 2020

Kuntavero ennallaan, kiinteistöveroon korotus

Kangasalan kuntavero pysyy ennallaan 21 prosentissa. Rakentamattomien tonttien kiinteistövero kaksinkertaistuu. Marraskuun valtuustossa nuijittiin isot asiat läpi tunnissa.

Kevään 2021 kuntavaalien läheisyys näkyi Kangasalan valtuuston 9.11. kokouksessa. Valtuustoaloitteita ja muutosesityksiä sävytti perussuomalaisten pelko.

Kokous alkoi nyt vain 15 minuuttia myöhässä etäosanottajien läsnäolojen tarkistuksen venyttyä äänen tai kuvan katkeilun takia. Marraskuussa on tavallisesti pidetty talousarviokokous. Kuntatalouden sekavan tilan ja epäselvien valtionosuuksien sekä korona-avustusten takia Kangasalla päätettiin marraskuussa vain pakollisista veroprosenteista. Talousarvio käsitellään joulukuussa.

Kaupunginhallitus esitti rakentamattomien tonttien kiinteistöveron korottamista kolminkertaiseksi. Näin pakotettaisiin maanomistajat rakentamaan. Lisääntynyt verotuotto olisi suhteellisen vähäinen, mutta rakentaminen ja uudet asukkaat toisivat miljoonia kunnan kassaan. Rakentamattomia asuintontteja on Kangasalla 441. Esitys nosti niin kovan julkisen myrskyn, että kokoomus teki jälkeenpäin muutosesityksen vain kaksinkertaisesta veronkorotuksesta. Se hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti.

Vasemmiston Jorma Mäntylä kysyi miksi asiassa pitää edetä Trumpin tavoin uhkailemalla ja pelottelemalla: jollette tottele, tapahtuu kauheita asioita ja vero kolminkertaistetaan. Myönteinen kannustin tuottaa usein parempia tuloksia. Kun Kangasalan vesilaitoksen liittymismaksu on 4680€, se saattaa olla monelle pienituloiselle syy lykätä rakentamista. Entä jos tarjottaisiin 50% ale, jos aloittaa rakentamisen vuoden kuluessa? Tätä voisi miettiä virkamiesportaassa.

Kangasalan valtuustolle esiteltiin Tampereen raitiotien tulevia linjauksia naapurikuntiin. Todennäköinen yhteys Kangasalle muodostuu Tampereen Linnainmaan kautta Lamminrahkan uuteen lähiöön. Kustannus on 128 miljoonaa, eikä Kangasalan osuutta siitä ole vielä laskettu. Saarenmaan alueelle ei ole ratavarausta Tampereen puolella.

Talousjohtaja Seppo Saarinen kertoi koronakriisin yllättävistä vaikutuksista. Kangasalan kuntatalous porskuttaa, kun valtio sakkaa. Erikoissairaanhoidon kulut ovat laskeneet 2,7 miljoonaa, eivätkä verotulot ole laskeneet pelätysti. Valtionosuudet ovat 5,8 miljoonaa plussalla. Kangasalan tilikauden tulos saattaa olla viisi miljoonaa ylijäämäinen. Mutta mitä tapahtuu 2022, ja 2023 tulee sote? Talous on vuoristorataa, mitä Saarinen havainnollisti Pentti Jaarlan Fingerporin avulla. Sanna Marinin hallitus on lainannut Suomelle 10 miljardia euroa ja jakelee näyttävästi tätä velkarahaa kunnille kuntavaalien alla.

Pääministeri Sanna Marin linjasi vuosi sitten, että kunnat saavat päättää otetaanko maanteiden ruuhkamaksut käyttöön. Puoluetoveri Pekka Lahti luki Kangasalan demarien valtuustoaloitteen, että Tampereen seudulla ei oteta ruuhkamaksuja käyttöön. Aloitetta perusteltiin Kangasalan ja Tampereen välisellä vilkkaalla työmatkaliikenteellä.

Mari Orell luki vihreiden valtuustoaloitteen, että Kangasala julistaisi alueellaan ilmastohätätilan. Näin ovat tehneet Bryssel, Pariisi, Rooma, Lontoo ja Budapest. Suomessa 5000 asukkaan Jokioisissa on tehty vastaava aloite.

Jorma Mäntylä
valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu