18. tammi, 2021

Tammikuun valtuusto kuunteli puhetta

Kangasalan vuoden 2021 valtuusto kesti vähän toista tuntia. Suurimman osan ajasta veivät kaupunginjohtajan pitkät Powerpoint-esitykset. Yksityismaan kaavoituksesta sentään uskallettiin kysyä.

Tälläkin kerralla suurin osa valtuutetuista osallistui etänä Teams-ohjelman kautta. Kokous aloitettiin hetken hiljaisuudella joulukuussa menehtyneen Sdp:n valtuutetun Kari Koljosen muistoksi.

Laurilan ranta-asemakaava Längelmävedellä ja Vesijärvellä herätti pari kysymystä. Tony Lähde (vihr) ihmetteli rakennusoikeuksien siirtoa kiinteistöltä toiselle ja eikö tällainen menettely aseta maanomistajia kovin eriarvoiseen asemaan? Toisten maat sopivat siihen, useimpien eivät. Jorma Mäntylä (vas) totesi ongelman johtuvan siitä, että Kangasala kaavoittaa rutiininomaisesti yksityismaata. Suurin osa Suomen kunnista pyrkii asemakaavoittamaan lähtökohtaisesti vain omistamiaan maa-alueita. Tämä olisi yksityisten maanomistajien tasa-arvoista kohtelua. Laurilan kaava oli kuitenkin hyvin pieni ja siksi esitys hyväksyttiin.

Seuraavat 50 minuuttia valtuusto kuunteli mitä kaupunginjohtaja Oskari Auvinen oli mielestään saanut aikaan viime vuonna, ja päälle vielä hänen ajankohtaiskatsauksensa. Auvinen täytti suurimman osan kokousajasta. Valtuuston puheenjohtajan Hanna Laineen (sd) aikana Auvisen pitkistä kalvosulkeisista on tullut vakio, jollaista ennen ei ollut. Virkamies syö valtuuston aikaa, jota pitäisi olla keskustelulle ja kysymyksille. Lisää auviskehua tulee, kun helmikuussa alkavat kaupunginjohtajan live-tapaamiset.

Kuntavaalien lähestyessä puolueet suoltavat valtuustoaloitteita. Joulukuussa esiteltiin kuusi aloitetta ja nyt kolme. Demaritkin haluavat lisätä loma-asuntojen muuttamista vakituiseen käyttöön helpottamalla vesivessojen asentamista. Kokoomus haluaa laajentaa kouluissa A1- ja A2-kielten valinnaisuutta, ja saatiinpa kuulla miten venäjän ja kiinan kielten opiskelusta olisi hyötyä. Kokoomus on myös ekovihreä ja esittää kaava-alueille lähikierrätyspisteitä.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu