15. kesä, 2021

Vanhan valtuuston viimeinen istunto

Kangasalan vanha valtuusto äänesti nuorisovaltuustosta ja ilmastohätätilasta maanantaina 14.6. Kokouksessa nähtiin iloisia ilmeitä ja myös pettyneitä pudonneita.

Valoputkentien yksityismaan kaavoitus meni Kangasalalle tyypilliseen tapaan läpi. Demarien Timo J. Lehtinen kävi kehaisemassa kaavahanketta.

Nuorisovaltuuston aloiteoikeus herätti kiivaan keskustelun. Mari Orell (vihr), Saana Vahvelainen ja Soili Uotila-Välimäki (kok) halusivat nuorisovaltuustolle suoran aloiteoikeuden, kun kaupunginhallituksen esitys oli, että valtuustolle tuodaan puolivuosittain tiedoksi nuorisovaltuuston tekemät aloitteet. Kaupunginhallituksen esitys voitti äänin 30-21.

Samaan yhteyteen oli esittelyyn ympätty kohta, jonka mukaan lautakuntien ja muiden toimielinten esittelylistat toimitetaan luottamushenkilöille vähintään neljä päivää ennen kokousta. Vasemmistoliitto teki muutosesityksen, jonka mukaan listat tulee lähettää viisi arkipäivää ennen kokousta. Perustelu oli, että neljä päivää on usein liian vähän etenkin työssä käyville luottamushenkilöille, koska esimerkiksi viranomaislautakunnan listoissa on normaalisti 100-200 sivua. Neljässä päivässä ei ehdi kunnolla tutustua asiakirjoihin. Äänestyksessä vasemmiston esitys yllättäen voitti äänin 25-26.

Vanhan valtuuston viimeinen äänestys koski ilmastohätätilan julistamista. Vihreiden valtuustoaloitteessa esitettiin, että julistus lisäisi kaupunkilaisten tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta ja vauhdittaisi mittavia ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi. Kaupunginhallituksen vastauksessa katsottiin, että hätätilajulistus on syyllistävää ja lamaannuttavaa uhkakuvien maalailua. Stiina Lahikainen (vihr) esitti hätätilan julistamista ja häntä kannatti Tony Lähde (vihr). Äänin 41-9 valtuusto päätti, että Kangasala ei julista ilmastohätätilaa. Puolesta äänesti vihreiden lisäksi Vasemmistoliitto. Se oli Kangasalan vanhan valtuuston viimeinen päätös.

Kangasalan uusi valtuusto kokoontuu elokuussa 2021.

Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu