14. helmi, 2022

Valtuusto ja liian isot veneet

Helmikuun valtuuston lyhyt esittelylista kuitattiin Kangasalla puolessatoista tunnissa. Ainoa keskustelu käytiin veneiden vesillelaskupaikoista. Soten uudet lastensuojelun virat hyväksyttiin ilman keskustelua.

Marraskuun 2021 budjettivaltuustossa nähtiin kummia. Sosiaali- ja terveystoimeen perustettiin peräti 25 uutta virkaa. Kangasalan vasemmistossa ihmeteltiin miten yhtäkkiä toteutettiin puolueen vuosien vaatimukset lisäsatsauksista soteen. Helmikuussa tuli vielä lisää: perustettiin kaksi uutta lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa, mitä vasemmisto on vuosikausia vaatinut. Uusia virkoja sosiaali- ja terveystoimeen on tulossa peräti 27.

Jos vasemmisto olisi esittänyt moista lisäystä kolme vuotta sitten, Kangasalan kokoomusjohto olisi antanut murskaavan moukarivastaiskun: ”Täysin epärealistista, rahat eivät riitä.”

Nyt 27 uutta sote-virkaa on mennyt viheltäen läpi. Syynä lienevät sote-uudistus, verotulojen nousu sekä korona-avustukset. Rahaa on tullut korona-aikana Kangasalle enemmän kuin hurjimmissa unelmissa osattiin kuvitella. Kangasala pystyy hyvin maksamaan uudet virat tämän vuoden loppuun asti. Vuonna 2023 soten virat ja palkanmaksu siirtyvät hyvinvointialueelle. Samalla loppunevat kuntien korona-avustukset, jotka on rahoitettu lisäämällä Suomen valtionvelkaa.

Valtuuston hupinumerona oli kaksi kokoomuksen valtuustoaloitetta veneiden vesillelaskupaikoista. Simo Hillo vaati Vesijärven Ruutanan veneenlaskupaikan parantamista, tien leventämistä ja asfaltoimista, koska isot veneet trailereineen eivät mahdu tielle ja rannalle. Tapio Tulenheimo esitti Längelmäveden Mobilian rannan vesillelaskupaikan pysäköintialueen laajentamista. Isot venetrailerit eivät mahdu sinne. Kokoomusryhmä vaatii kuntaa rakentamaan isojen veneiden ja rumien trailereiden säilytyspaikan, jotta niitä ei tarvitse pitää omistajien pihoissa.

Aloitteista syntyi lähetekeskustelu. Ruutanassa asuva Jaana Heinänen (sd) vastusti Hillon aloitetta ja piti Ruutanan julkisen uimarannan parantamista tärkeämpänä kuin muskeliveneiden vesillelaskupaikkaa. Vasemmistosta kysyttiin miksi joku ostaa niin ison veneen, ettei se trailereineen sovi vesillelaskupaikalle? Jos ei kykene huolehtimaan omaisuudestaan eli liian isosta veneestä ja trailerista, ei pidä pyytää kunnan tukiaisia.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu