21. syys, 2022

Vaalit näkyivät valtuustossa

Ensi kevään eduskuntavaalit alkavat näkyä ja kuulua kunnissa. Kangasalan syyskuun valtuustossa puolueet näyttäytyivät hyväntekijöinä. Sahalahden terveysaseman palveluista äänestettiin.

Tampereen kaupunkiseudun seutustrategia innosti Raimo Kouhiaa (sd) kehumaan miten hyvä ja osallistava asiakirja on tehty. Lähijunaliikennettä kehitetään ja Ruutanaan tulee pian seisake sekä Vatialaan vuonna 2050. Datakeskukselle ja akkutehtaalle kaavoitetaan tontit Saarenmaalle. Stiina Lahikainen (vihr) kehui miten hyvin ekologia on otettu huomioon seutustrategiassa.

Kangasalan kaupunkikonsernin talouden ja toiminnan puolivuotisseuranta sai Mauri Jussilan (kok) kyselemään miksi uimahallin lippuhinnat ovat niin korkeita. Aikuisten kertalippu on nykyään 8,60e. Virkamiesvastaus oli, että Kangasala on uimahallien keskivertohinnoissa ja kunnan subventio on riittävä.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen valtuustoryhmät olivat tehneet valtuustoaloitteen Sahalahden terveysaseman laboratorioaikojen lisäämisestä yhdestä kahteen päivään viikossa. Kaupunginhallituksen vastaus oli, että laboratorioaikoja ei lisätä, vaan henkilöstöpulan takia pyritään turvaamaan keskusterveysaseman Fimlabin palvelut. Seurasi perussuomalaisten ja kokoomuksen tunnin yhteenotto. Persut syyttivät kokoomuslaisia sahalahtelaisten pettämisestä, kun he kaupunginhallituksessa asettuivat allekirjoittamaansa aloitetta vastaan. Anna-Maria Muhonen (kok) vastasi, että päätöksenteon tulee perustua tietoon ja olla tasapuolista. Uusille ajoille ei ole lääketieteellisiä perusteluja. Käyttöaste olisi alhainen ja muut ajat on saatava Sahalahdella tehokkaampaan käyttöön. Henkilöstöpula on suuri ja lisäaika olisi muualta pois. Sahalahden ja Kuhmalahden alueella asuu 3000 ihmistä, keskusterveysaseman alueella 30 000. Persujen muutosesitys kaatui äänestyksessä 31-19.

Demarit olivat tehneet valtuustoaloitteen, että vanhusten tehostettu palveluasuminen tuotetaan pääsiassa kaupungin omana tuotantona niin että hoivapaikoista yli puolet on kaupungin tuottamia. Yksityisesti tuotettua tehostettua asumispalvelua käytetään täydentävänä palveluna. Kaupunginhallituksen vastaus oli tyly: aloitteen mukaiseen tilanteeseen, jossa vähintään puolet ikäihmisten tehostetun palveluasumisen tarpeesta tuotettaisiin omana tuotantona, ei ole enää mahdollista päästä. Perusteluksi sote-johtaja Marika Lanne ilmoitti resurssipulan ja soten siirtymiseen hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Isto Kaarne (sd) totesi tilanteen, mutta jatkoi, että enemmistö vanhuspalveluista pitäisi olla julkista.

Vihreät ja vasemmistoliitto olivat tehneet valtuustoaloitteen luonnonsuojelualueen perustamiseksi Pitkäjärven etelä-, itä- ja pohjoisosien alueille niin, että se kattaa järven rannat lähialueineen. Teknisen keskuksen myönteisen vastauksen mukaan Kangasala laajentaa Kaukajärven ja Pitkäjärven etelärannoille perustettavan luonnonsuojelualueen perustamiseksi tehtävän selvityksen myös Pitkäjärven pohjois- ja itäosiin. Kristiina Härkönen (vihr) kiitti hyvästä vastauksesta ja myönteisestä suhtautumisesta suojeluun. Samalla hän toivoi, että alueen yksityisten maanomistajien edut turvataan luonnonsuojelualuetta muodostettaessa.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu