12. kesä, 2017

Kangasalan demokratiavaje II

Val67§ Valtuuston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien vaali

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, virkamiehet ja yleisö.

Olemme aloittamassa kunnan luottamuselimien valinnan tulevalle valtuustokaudelle valtuuston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien vaalista. Puolueet ovat neuvotelleet valintoja koskevan sopimuksen. Valitettavasti on todettava, että sopimuksen henki on Kangasalan kuntavaalituloksen mitätöintiä. Vaalien ainoat voittajat vihreät ja vasemmistoliitto eivät saa niille kuuluvaa osuutta, ja vastaavasti häviäjät saavat ääniosuuttaan enemmän.

Syynä on keskustan ja perussuomalaisten tekemä vaaliliittosopimus, jonka takia vihreät eivät saa yhtä valtuuston varapuheenjohtajan paikkaa, vaan se menee perussuomalaisille. Kokoomus hyväksyi sopimuksen, koska se hyötyi siitä, ja nähtiinpä samalla sekin, että vihreät auttoivat perussuomalaisia. Melkoista vihreyttä viime päivien Halla-aho –näytelmän alla. Ja kun valtakunnassa perussuomalaiset ja kepu eivät arvojen takia sovi yhteen, niin Kangasalla se onnistuu.

Jos jonnekin on annettava kiitosta Kangasalan demokratiavajeen oloissa, se olkoon paikallislehti Kangasalan Sanomat, joka julkisti keskustan ja perussuomalaisten vaaliliittosopimuksen taustakuvioineen (KS 3.5.17).

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei kaikesta huolimatta tee muutosesityksiä tähän eikä muihinkaan kohtiin. Siellä on muutamia asioita, joiden ansiosta voimme hyväksyä neuvottelutuloksen. Tämän hetken sekavassa poliittisessa ja etenkin sosiaalipoliittisessa tilanteessa ei ole mielekästä käynnistää äänestysrulettia. Tärkeämpää on saada kunnan hallinto toimimaan, jotta kykenemme puolustamaan kuntalaisten etuja, kun satojatuhansia työntekijöitä ja miljoonia potilaita pompotellaan holtittomasti suuntaan ja toiseen ideologisten mielijohteiden mukaisesti. Vasemmistoliiton ryhmä siis hyväksyy esitykset yhtä teknistä kömmähdystä lukuun ottamatta, mutta tulemme tulevassa valtuustossa säännöllisesti muistuttamaan demokratian pelisäännöistä kunnallisessa itsehallinnossa.

Jorma Mäntylä
(Vas.)

Jaa tämä sivu