11. maalis, 2019

Sahalahti–Kuhmalahti -kuntaliitosten toteutumisesta

Arvoisa puheenjohtaja, kiitos puheenvuorosta.

Tapahtumat Sahalahden ja Kuhmalahden kuntaliitosten jälkeen muistuttavat kuin pienoiskoossa kehitystä koko Suomessa. Itä- ja Pohjois-Suomea tyhjennetään ja väestö sekä teollisuus pakataan muutamaan kasvukeskukseen. Tyhjeneville alueille jäävät muuttuvat eräänlaisiksi toisen luokan kansalaisiksi. Vuosikymmenien työllä rakennettu infrastruktuuri Itä- ja Pohjois-Suomessa rapistuu käytön puutteessa. Kasvukeskusten ympäristössä lähes kaikki laitetaan sileäksi rakentamisen tieltä.

Kangasalla on selvästi muodostumassa tilanne, että kasvu keskittyy vanhan Kangasalan nauhataajamaan sekä lähelle Tampereen rajaa. Kangasalan merkittävät rakennus- ja kaavoitushankkeet ovat Tampereen rajalla tai hyödyttävät tavalla tai toisella Tamperetta. Kangasalan itäosasta eli Sahalahden ja varsinkin Kuhmalahden alueesta on tulossa eräänlainen kakkosluokan asukkaiden alue, jossa Itä- ja Pohjois-Suomen tapaan rakennettu infra rapistuu.

Tämä on surullista, sillä nykyteknologia mahdollistaisi laajasti erilaisen etätyön ja –palvelut. Kun informaatio- ja tietoteknologia löi itsensä läpi Suomessa 1990-luvun laman jälkeen, sen mainostettiin pysäyttävän maaseudun tyhjenemisen. Toiveikkaat tulevaisuudenkuvat ovat osoittautuneet perusteettomiksi osin poliittisista syistä. Miksi tietoteknologiayritys sijoittuisi Kuhmalahdelle, jos siellä ei ole kauppoja ja terveysasemaa eikä kohta edes koulua?

Kangasalalla olisi ollut tilaisuus näyttää, että informaatio- ja tietoteknologia yhdistettynä etätyöhön olisi avannut mahdollisuuden pitää kunnan itäosat elinvoimaisena. Kaupunginhallituksen vastausta lukiessa tuntuu, että tätä mahdollisuutta ei ole Kangasalla suuremmin edes mietitty.

JORMA MÄNTYLÄ
Vas.

Jaa tämä sivu