12. marras, 2019

Vasemmiston ryhmäpuhe talousarviovaltuustossa

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja lehdistö.

Kangasalan kaupungin talousarvio 2020 on vasemmiston näkemyksen mukaan vähintään tyydyttävä suoritus. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty on laskenut, että yt-neuvotteluita on käyty tai käydään parhaillaan yli 30 paikkakunnalla. Keskisuurista kaupungeista yt:t ovat olleet ajankohtaiset muun muassa Joensuussa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Kajaanissa, Vaasassa, Rovaniemellä, Raumalla ja Savonlinnassa. Myös lukuisat pienemmät kunnat ovat neuvotelleet tai neuvottelevat erilaisista säästötoimista henkilöstönsä kanssa.

Juha Sipilän hallituksen kunnille jättämä perintö on raskas. Siitä huolimatta Kangasalla ei ole yt-neuvotteluja ja kaupunki investoi. Ruutanan monitoimitalo, Lamminrahkan infra, Pikkolan päiväkoti ja Kuhmalahden koulu ovat merkkejä uskosta tulevaisuuteen. Henkilöresursseja lisätään ja virkoja on luvassa etenkin sivistystoimeen. Veroprosentti ei nouse ja kiinteistövero pysyy ennallaan. Tämä kaikki tulorekisteristä ja verokorttiviiveestä huolimatta.

Lainanotto toki kasvaa, mutta tällöin pitää huomata kaksi asiaa. Kangasalan velka asukasta kohti on selvästi maan keskitason alle (2018/1515€/as, 2019/1908€/as, 2020/2733€/as.). Manner-Suomen kuntien velan keskiarvo per asukas 2018 oli 2 829 euroa, eli me olemme edelleen ensi vuonna 2020 keskitason alapuolella (Yle uutiset 7.2.2018). Toinen huomattava asia on korkotaso, joka on nollaa ja negatiivista. Lainaraha on siis halpaa ja sitä kannattaa käyttää investointeihin.

Talousarvion lukuja katsellessa on kuitenkin myönnettävä, että velkaantumisen suunta on huono eikä nykyinen omalaatuinen ja historiallisesti poikkeuksellinen korkotaso voi säilyä loputtomiin. Kangasala selvinnee Lamminrahkan investoinneista, mutta riittävätkö pelimerkit kolmeen suurhankkeeseen? Siis Lamminrahkan lisäksi Saarenmaan ja Tarastenjärven alueisiin? Joskus tuntuu, että kaupungin ylimmässä johdossa on hiukan vauhtisokeutta. Epäilen, että valtuusto joutuu tulevan laskusuhdanteen oloissa priorisoimaan näitä kolmea kohdetta.

Talousarvio 2020 on asiallisesti laadittu, ja etenkin sitä ovat teknisen keskuksen sekä sivistyskeskuksen ja vesiliikelaitoksen osuudet. Sote-keskuksen osuuteen emme ole tyytyväisiä. Tuskin olemme toipuneet viime kesän Attendo-skandaalin aiheuttamasta haitasta kunnan maineelle ja julkisuuskuvalle. Oletimme, että siitä jotain opittaisiin. Nyt sote-keskuksen osuudessa esitetään ostopalvelujen lisäämistä yksityisiltä hoivafirmoilta, vieläpä huomattavin summin, lähes miljoonalla. Nähdäksemme tässä käytetään talousarviota yksityistämisen välineenä: hyväksyessään nämä määrärahat valtuusto samalla hyväksyy laajamittaisen vanhuspalvelujen lisäyksityistämisen.

Talousarvio 2020 ja vuosien 2020-2022 taloussuunnitelma on silti pääpiirteittäin toimiva, Sote-keskuksen eräisiin kohtiin ryhmämme tekee muutosesityksiä.

Jorma Mäntylä
Vas.
11.11.19

Jaa tämä sivu