12. syys, 2020

Itä-Euroopassa jatkuu oikeusvaltiosta ja ihmisoikeuksista piittaamattomuus ja EU vaikenee

Brysselin EU-huippukokouksessa heinäkuun lopulla tehtiin salainen sopimus, että unioni ei puutu Puolan ja Unkarin oikeusvaltioloukkauksiin, kunhan ne eivät kaada veto-oikeuden avulla ”elpymisrahastoa”. Brittiläisen Express-lehden 21.7. uutisen vahvistaa Foreign Policy –lehti.

Professori R. Daniel Kelemen kertoo artikkelissaan miten EU:n Visegrád-ryhmä sekä Bulgaria, Romania, Slovenia ja Kroatia ostettiin EU:n ”elpymisrahaston” tueksi (Europe’s Faustian Union 30.7.). Kelemen on New Jerseyn Rutgers-yliopiston Jean Monnet –professori.

Kahden riippumattoman lähteen tietoa voi pitää luotettavana. Euroopan unioniin on syntymässä suuri ja pysyvä rahavirta pohjoisista maista Etelä- ja Itä-Eurooppaan. Siihen kuuluvat sopimusten ja lakien rikkomukset sekä harmaan ja rikollistalouden pimittäminen.

Suomessa on aiheellisesti ihmetelty miksi koronakriisin nimissä EU:n Itä-Euroopan jäsenmaihin kaadetaan valtavia summia rahaa, vaikka niissä on yhteenlaskettunakin vähemmän koronaa kuin Italiassa (188 000 tapausta, Italiassa 256 000). Kyse ei ole koronakriisin torjunnasta, vaan poliittisesta lahjusrahasta, jonka yhteydessä luvattiin, että EU ei puutu näiden maiden oikeusvaltioloukkauksiin.

Puolaa on syytetty poliittisesta puuttumisesta oikeuslaitoksen toimintaan sekä lgbt-vastaisuudesta. Unkari on rajoittanut kriittisten medioiden toimintaa ja säätänyt lgbt-vastaisia lakeja. Romaniaa ja Bulgariaa on arvosteltu samoin sekä julmasta suhtautumisesta romaneihin ja vammaisiin. EU:ssa on siksi suunniteltu SEUT-sopimuksen 2 ja 7 artiklojen aktivoimista, jos jäsenmaa loukkaa sen perustana olevia arvoja.

Brysselin huippukokouksen jälkeen Visegrád –maat ylpeilivät saamillaan rahoilla. Puolan ja Unkarin pääministerit Mateusz Morawiecki ja Viktor Orbán julistivat, että ”yritykset yhdistää EU-rahoitus oikeusvaltioon oli onnistuneesti estetty” (Hungary Today 21.7.).

Professori Daniel Kelemen kertoo miksi ja miten temppu tehtiin. Saksa halusi ja sai EU-komission puheenjohtajaksi kristillisdemokraatti Ursula von der Leyenin. Hinta oli kova, sillä Saksa tarvitsi Puolan ja Unkarin oikeistopuolueiden tukea. Unkarin Fidesz-puolue kuuluu samaan europarlamenttiryhmään kuin Saksan CDU/CSU. Ratkaisevan tuen valinnalleen Ursula von der Leyen sai Unkarista ja Puolasta (EU Observer 19.7.2019). Visegrád –ryhmän merkitys kasvaa ja ne ovat taloudellisesti Saksalle jo tärkeämpiä kuin Yhdysvallat ja Kiina (Deporting Democracy 30.7.2020).

Visegrád –ryhmä tietää ja käytti riippuvuutta hyväkseen. Italia oli maaliskuussa taloudellisen romahduksen partaalla, kun sen valtionlainojen korot pomppasivat 15% muutamassa päivässä. Pankkien pelastamiseksi piti rakentaa suuri tukipaketti, jotta saksalaiset ja ranskalaiset pankit saavat sieltä saatavansa (HS 22.4.20). Yhteisvaluutta euro horjui. Angela Merkel ja Emmanuel Macron puuttuivat peliin. He päättivät rikkoa EU:n perussopimuksen artiklaa SEUT125, joka kieltää jäsenmaita vastaamasta toisten veloista. Visegrád –maat päätettiin ostaa rahalla. Asiasta sovittiin neuvottelussa Berliinissä 3.7.2020, jossa olivat Saksan CDU/CSU ja Unkarin veljespuolue Fidesz. Hungary Matters –sivuston 3.7.20 tiedotteen mukaan ”CDU/CSU:n johtajat vahvistivat pitävänsä Unkaria vahvana liittolaisena ja pyrkivät palaamaan järkevään sävyyn Euroopan kansanpuolueessa ... osapuolet ratkaisevat erimielisyydet suljettujen ovien takana.” Salaista lisäpöytäkirjaa ei ole julkistettu, mutta tapahtumien kulku vahvistaa Express-lehden ja professori Kelemenin tiedot. Visegrád –maille maksettiin satoja miljardeja euroja, kunhan ne eivät kaada ”elpymisrahastoa”. Vastineeksi niiden oikeusvaltio- ja ihmisoikeusloukkauksia katsotaan EU:ssa läpi sormien. Saksalainen Süddeutsche Zeitung kysyi 21.7. sopimuksesta liittokanslerilta: ”Hän kiisti, mutta antoi epämääräisen vastauksen, että Fidesz ei ole apupuolue, ja he haluavat tukea Unkaria, mutta maan on itse toteutettava ratkaisevat askeleet.”

Puolassa toimittiin heti Brysselin kokouksen jälkeen. Maa ilmoitti eroavansa naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi solmitusta Istanbulin sopimuksesta, koska se loukkaa katolisia arvoja. EU lupaa maalle 125 mrd€ lahjarahaa.

Romania on säätämässä samanlaisen lain kuin Unkari. Se estää trans- ja intersukupuolisten ihmisten juridisen sukupuolen muuttamisen (MaailmaNet 20.5.20, Reuters 17.7.20). EU lupasi Brysselissä maalle lahjarahaa 80 mrd€.

Unkarin suurimman riippumattoman uutissivuston Indexin päätoimittaja Szabolcs Dull erotettiin heti EU-kokouksen jälkeen. EU lupaa maalle 52,8 mrd€ lahjarahaa.

Bulgaria alkoi repiä Stara Zagoran mustalaiskorttelia välittömästi Brysselin huippukokouksen jälkeen. EU lupaa maalle 29 mrd€ lahjarahaa.

EU-komission tutkintaa ei ole tulossa, sillä Brysselin sopimuksen mukaan se valvoo vain varojen väärinkäyttöä. Naisten oikeuksien heikentäminen, päätoimittajan erottaminen ja mustalaiskorttelin purkaminen eivät ole EU:n varojen väärin käyttöä.

Professori R. Daniel Kelemen tekee tärkeän päätelmän: Etelä- ja Itä-Euroopan autoritaarinen korruptio ja mätä leviää muihin jäsenvaltioihin. Kelemen arvioi samoin kuin presidentti Sauli Niinistö, jonka mukaan ”EU:n perussopimuksia on tulkittu luovalla tavalla. Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä” (Uusi Suomi 25.8.20).

He ovat oikeassa. Protestanttisen Britannian eron jälkeen voimasuhteet EU:ssa mullistuivat. Etelä- ja Itä-Euroopan maissa on erilainen suhtautuminen valtioon ja rahaan. Perinteisesti protestanttisissa maissa on oltu lainkuuliaisia, maksettu verot ja eläkemaksut. Etelä- ja Itä-Euroopassa on ollut niin ja näin. Bulgariassa on EU:n suurin harmaa ja rikollistalous, 30,5% bkt:sta. Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa se on yli 20%, ja Italiassa mafia pyörittää 6-7% bkt:stä.

Suomen liittyessä Euroopan unioniin 1995 kriitikot varoittivat, että etelän maissa Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa on laaja harmaa talous sekä veronkiertoa. Silloin vastattiin, että uudet pohjoiset jäsenmaat vahvistavat demokratiaa ja lainkuuliaisuutta niin, että etelän maat omaksuvat rehellisen taloudenpidon ja laittavat veronkierron ja lahjonnan kuriin. Ihmiset muuttuvat meidän kaltaisiksemme.

On käymässä tasan kuin kriitikot sanoivat. Etelän maiden lakien ja sopimusten rikkominen, hyväveliverkostot sekä harmaa ja rikollistalous muodostuvat hyväksytyksi käytännöksi koko EU:ssa. Väkiluvultaan pienemmät pohjoiset maat joutuvat alistumaan epäterveen talouden ja hallinnon levittäytymiseen koko unioniin.

Jorma Mäntylä
Kangasala

Jaa tämä sivu