15. joulu, 2020

Kangasalan talousarvio 2021-23

Hyvät kuulijat

Kangasalan talousarviota 2021 ja taloussuunnitelmaa 2021–2023 on tehty poikkeuksellisissa oloissa. Kunnan suurin investointi vuosikymmeniin Lamminrahka alkaa toden teolla rakentua. Samaan aikaan iskevät talouden laskusuhdanne koronakriisin myötä sekä epävarmuus sote-uudistuksesta ja koko kuntalaitoksen tulevaisuudesta.

Jos eläisimme normaaleja aikoja, talousarvio olisi roimasti ylijäämäinen. Verotulot ovat kasvaneet 6,6 miljoonaa ja valtionosuudet peräti 6,3 miljoonaa euroa. Lamminrahkan investoinnit kuitenkin nielevät yli 20 miljoonaa euroa. Tässä suhteessa -5,6 miljoonaa euroa negatiivinen talousarvion tulos on hyväksyttävä, vaikka kaupungin velkaantuminen kääntyy selvään nousuun.

Tulevaisuutta ajatellen voi vain katsoa taivaalle ja toivoa, että Lamminrahkaan saadaan toivotut 8000 asukasta maksamaan veroja, jotta lainat saadaan maksettua takaisin. Ja samalla ylöspäin katseella pitää toivoa, ettei tule uutta eurokriisiä nostamaan korkotasoa. Tällä hetkellä lainaraha on halpaa.

Kangasalan Vasemmisto katsoo, että taloudellisen laskun oloissa ei tule perääntyä Lamminrahkan rakentamisesta. Julkistalouden tehtävä on tasapainottaa suhdannevaihteluja pitämällä talouden pyörät pyörimässä myös vaikeina aikoina. Parempina aikoina maksetaan sitten lainoja takaisin.

Sanna Marinin hallitus on avokätisesti jakanut kunnille rahaa lainaamalla Suomen valtiolle 10 mrd euroa. Hallituspuolueet näyttävät olettavan, että näin selvitään kevään 2021 kuntavaalien yli. Samalla Suomi on kuitenkin liittynyt ”etelän hulttiomaiden” Italian, Kreikan ja Espanjan joukkoon rikkomalla tietoisesti EU:n Maastrichtin EMU-kriteereitä.

Lainarahan jako loppuu 2022. Siitä on tulossa Suomen kuntien kohtalonvuosi, jos sote hyvinvointialueineen toteutuu. Suomeen jää sadoittain pahoinvointikuntia. Voi vuoden 2022 valtuutettuja.

JORMA MÄNTYLÄ
Vas ryhmäpuheenvuoro budjettivaltuustossa
14.12.20

Jaa tämä sivu