17. tammi, 2022

Kangasalan metsien hoidon toimintamallista

Jorma Mäntylän puheenvuoro 17.1.2022 valtuustossa:

Kangasalan vastauksessa valtuustoaloitteeseen on kuultu tekijää, mutta ei kuunneltu. Eikä ole kuunneltu myöskään kaupungin asukkaita, joille metsät ovat tärkeitä. Ajatus valtuustoaloitteesta syntyi vuonna 2018. Silloin Kirkkoharjun hakkuut herättivät maakunnallista huomiota Aamulehdessä (17.1.2018). Pari kuukautta myöhemmin Kangasala teki ruman avohakkuun Liuksialan uimarannan luona. Siitä käytiin vilkas keskustelu Kangasalan Sanomissa (14.5.2018).

Ympäristöjärjestöt saavat paljon puhelinsoittoja ja sähköposteja nimenomaan kunnan metsien hoidosta. Ne koetaan yhteiseksi omaisuudeksi, johon halutaan vaikuttaa. Kun kunta ei kuuntele, otetaan yhteys ympäristöjärjestöön.

Metsien hoidon toimintamallin tarkoitus ei ensisijaisesti ole suojella kunnan metsiä, vaikka sekin on mahdollista, vaan osallistaa luottamushenkilöt ja kaupunkilaiset metsien käyttöön liittyvään päätöksentekoon ja tehdä päätöksentekoa ohjaavat periaatteet läpinäkyviksi ja yhteisesti hyväksytyiksi. Näin ovat tehneet mm. Espoo, Oulu, Joensuu, Lahti ja Tampere.

Aloitevastauksessa sanotaan, että toimintamalli ei toisi lisäarvoa, koska tietoa nykyiselläänkin on jo erittäin paljon ja helposti saatavilla. Kaupungin asukkaat ovat kokemuksemme mukaan eri mieltä. Siksi aloitevastaus ei kelpaa tekijöille.
Teen muutosesityksen:

Aloitevastaus §5 palautetaan uuteen valmisteluun.

Hylättiin äänin 45-6.


Jaa tämä sivu