21. syys, 2022

Sairaanhoitaja Toni Ilmaniemi pakkotyölaista

Hyväksyessään pakkotyölain Suomen valtio on pettänyt hoitajat ja pitemmällä tähtäimellä kaikki muutkin suomalaiset. Julkinen terveydenhuolto on työntekijäpulan takia kriisissä. Hoitoalan vetovoimaisuus on laskenut selvästi muutamassa vuodessa ja tällä hetkellä ala näyttäytyy aina vain heikompana ja vähemmän houkuttelevana. Terveydenhuollon kriisi ei ratkea kepillä ja määräyksillä. Ainoa tapa varmistaa, että meillä kaikille riittää myös tulevaisuudessa hoitajia, on varmistaa että hoitoala on vetovoimainen ja arvostettu. Juuri tätä hoitoalan ammattiliitot yrittävät tehdä.

Näissä neuvotteluissa toinen osapuoli ei kuitenkaan selkeästi halua katsoa tulevaisuuteen. Kuntatyönantajille näyttää olevan yksi ja sama, onko tulevaisuudessa hoitoalalla enää yhtään työntekijää, joka työtä haluaa tehdä. Koska potilasturvan nimellä markkinoitu pakkotyölaki vaikeuttaa neuvotteluja asettamalla osapuolet epätasa-arvoiseen asemaan, neuvotteluista tulee varmasti vaikeat ja ne pitkittyvät entisestään. Tämä ei ole pidemmän päälle hyväksi työntekijöille, eikä työnantajille. Eikä tässä tapauksessa varsinkaan potilaille.

Nyt jos koskaan kaivattaisiin yli ammattirajojen ulottuvaa solidaarisuutta. Koska hoitajien lakko-oikeus on murrettu, on muiden ammattijärjestöjen aika nousta tukemaan hoitajaliittoja neuvotteluissa. Lakko-oikeuden rajaamisen tulisi saada kaikki ammattiliitot barrikadeille puolustamaan hoitajaliittoja, ammattiliittojen oikeuksia ja työntekijöitä. Jos halutaan, että työehtosopimukset ja ammattiliittojen asema on vielä näiden neuvotteluiden jälkeen ennallaan, tarvitaan vahvaa yhteisöllisyyttä ja yhteistä rintamaa.

Toni Ilmaniemi

Jaa tämä sivu