14. marras, 2022

Sote kaventaa demokratiaa

Kangasalan vuoden 2023 talousarvio eroaa ratkaisevasti viime vuonna tässä samassa salissa hyväksytystä 2022 talousarviosta. Näemme nyt konkreettisesti miten sote-uudistus hyvinvointialueineen kaventaa demokratiaa.

Vuoden 2022 talousarvion menojen loppusumma oli 232 miljoonaa euroa. Nyt 2023 ulkoiset toimintakulut ovat 112 miljoonaa euroa, eli noin 120 miljoonaa lähtee soten mukana hyvinvointialueelle. Tästä 120 miljoonasta ovat Kangasalla aiemmin päättäneet 51 valtuutettua. Nyt Kangasalan veronmaksajilta perittävistä 120 miljoonasta päättää vain neljä kangasalalaista aluevaltuutettua. He tekevät varmaan tärkeää työtä, mutta 79 jäsenen aluevaltuustossa on Tampereella 40 jäsenen yksinkertainen enemmistö. Kangasalan kaupungin asukkaiden ja veronmaksajien kuuleminen huononee.

Kangasalan tilanne on kohtuullisen hyvä, sillä Pirkanmaalla on yhdeksän kuntaa, joilla ei ole lainkaan aluevaltuutettuja: Akaa, Ikaalinen, Juupajoki, Kihniö, Kuhmoinen, Pälkäne, Ruovesi, Urjala ja Virrat. Koko maassa tällaisia kuntia on 51. Niiden asukkailla on veronmaksuvelvollisuus, mutta ei mahdollisuuksia vaikuttaa sote-verojensa käyttöön.

Riippuu arvoista ja asenteista miten tähän suhtaudutaan. Suomen yli 150-vuotinen kuntademokratia on ollut pohjoismaisen hyvinvointivaltion peruskiviä. On niitäkin joiden mielestä demokratia on tehottomuutta ja päätöksenteon hidaste. Hiukan kuitenkin epäilen, että päätösvallan siirtyminen kunnilta kokonaan uuteen hallintorakenteeseen tuskin tehostaa ja nopeuttaa päätöksentekoa.

Jorma Mäntylä
Puhe Kangasalan valtuustossa 14.11.22

Jaa tämä sivu