14. helmi, 2017
Kangasalan muuttaminen kaupungiksi vietiin läpi hirmuisella kiireellä. Asia nousi esiin joulun alla ja jo helmikuussa tuotiin esitys valtuustoon. Se meni läpi pääasiassa kokoomuksen, Sdp:n ja kristillisten tuella. Perussuomalaisten Jari Leino esitti, että asia olisi palautettu kunnanhallituksen uuteen valmisteluun kuntalaiskuulemista varten. Äänin 34-16 päätettiin, että kuntalaisia ei tarvitse kuulla. Keskustan Hannu Karppilan esitys pysymisestä kuntana kaatui lopulta äänin 33-18, ja niin Kangasalasta tulee kaupunki ensi vuoden alussa.
Keskustelu kaupunki-nimityksestä
ei mennyt demokratian pelisääntöjen mukaisesti. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen piti kokouksen alussa 40 minuutin ja 50 PowerPoint-dian propagandaesityksen, jonka useimmat valtuutetut olivat jo nähneet. Auvinen sai käyttää lähes
yhtä paljon puheaikaa kuin 26 valtuutettua yhteensä. Valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (sd.) on jälkeenpäin vielä puolustanut toimintaansa.
Kun on liian lähellä, ei näe kauas.
Vasemmistoliitto kannatti kuntalaiskuulemista. Vetosimme Kangasalan Sanomien gallupiin, jossa 80% oli kaupunki-nimitystä vastaan ja vain 20% kannatti sitä. Gallupiin vastasi 413 henkilöä, joista vain 83 oli kaupunki-nimityksen kannalla ja peräti 330 vastaan (KS 1.2., minkä jälkeen lehti ei ole päivittänyt tulosta). Otanta on riittävä yleistystä varten. Kaupunki-nimityksellä pitäisi olla kansalaistuki. Nyt sitä ei ole. Siksi Vasemmistoliitto oli molemmissa äänestyksissä kuntana pysymisen kannalla.
Kokouksen jälkeen eräs kuhmalahtelainen valtuutettu puhisi, että nyt meistäkin tulee kaupunkilaisia. Juridisesti kaupunki-nimityksellä ei enää ole merkitystä, mutta mielikuvat ja imagot ovat voimakkaita. Niinpä yleisölehterit olivat lähes täynnä. Tyytyväisimpänä kokouksesta lähti varmaan kunnanjohtaja Auvinen, josta tulee pian kaupunginjohtaja, ja hän voi hyräillä Kari Tapion tunnettua laulua:
Olen kuullut on kaupunki tuolla
Yllä maan, päällä pilvien usvain
Luona välkkyväin taivasten rantain
Siellä kerran, ah, olla mä saan
Seuraava puhuttanut asia helmikuun valtuustossa oli luottamushenkilöiden palkkiosääntö. Simo Arra (kesk.) piti lähes 50 prosentin palkkioiden korotuksia kohtuuttomina ja esitti, että valtuuston ja kunnanhallituksen kokouksista maksettaisiin 130 euroa, kun esitys oli 150. Seppo Talli (vas.) kannatti Arraa, jonka esitys kaatui äänin 46-5 (Mäntylä, Talli, vas., Arra, Marttala, kesk., Törhönen PS).
Luottamushenkilöiden palkkioiden korotus johtuu uudesta hallintosäännöstä, jonka mukaan lautakuntien ja luottamushenkilöiden määrää pienennetään ensi valtuustokaudella. Korotuksella turvataan puolueveron tuotto, joka muuten laskisi luottamushenkilöiden määrän pienentyessä. Kokouspalkkioista perittävä puoluevero on kunnissa puolueiden tärkein tulonlähde, jolla kustannetaan kuntavaalikampanjat.
Helmikuun valtuuston viimeinen asia oli Vasemmistoliiton valtuustoaloite terveyskeskuksen palvelumaksujen poistamisesta. Sen allekirjoittivat myös kaikki Sdp:n valtuutetut, joten aloitteessa on kaikkiaan 16 allekirjoitusta eli koko Kangasalan vasemmisto.
Kunnassa toteutettiin Suomen ja Pirkanmaan rajuimmat terveyskeskuksen palvelumaksujen korotukset sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa joulukuussa 2015 oikeiston äänin 5-4. Maksujen tuotto on kuitenkin niin mitätön, että kunta pystyy hyvin tarjoamaan peruslääkärikäynnin maksutta, kuten tekee mm. Helsingin kaupunki. Sen sijaan haitat ovat ilmeisiä. Potilaiden hoitoon hakeutuminen viivästyy, mikä voi tosiasiassa aiheuttaa lisäkustannuksia.
Vasemmiston aloite löytyy alla olevasta linkistä.
14.2.17
Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)
Päivitys 26.2.2017: Aamulehden gallup 24.2.2017: 86,5% oli kunta-nimen kannalla ja 13,5% halusi kaupunki-nimen.
-Tässä artikkelissa on myös äänestystulos 13.2.2017