22. tammi, 2019

Tammikuun valtuusto: kaavamuutos ja lainaa parkkitalolle

Kangasalan valtuusto aloitti vuoden 2019 hyväksyen 21.1. keskustaan huomattavan kaavamuutoksen. Virkamiesvaltaa lisättiin ja parkkitalolle myönnettiin 7,5 miljoonan lainan takaus.

Keskustan kaavamuutos Urheilutiellä nykyisen kunnanvirasto II:n ja keskusurheilukentän alueella kirvoitti vilkkaan keskustelun ja aiheutti lopulta äänestyksen. Alueelle ehdotetaan rakennettavaksi pien- ja kerrostaloja. Erityisesti urheiluväki oli suivaantunut keskusurheilukentän lakkauttamisesta. Jussi Jokilampi (ps.) ja Jari Haaparanta (sd.) muistuttivat, että keskusurheilukenttä on kesällä erinomainen pesäpallokenttä ja talvella seudun paras pikaluistelurata. Keskustan asukkaiden liikuntamahdollisuudet heikkenevät merkittävästi, jos keskusurheilukenttä hävitetään. Jokilampi esitti kaavamuutoksen palauttamista kaupunginhallituksen uuteen käsittelyyn.

Muistutin, että Urheilutien kaavamuutos on kahden vuoden sisällä jo kolmas suuri ja laajasti vaikuttava kaavamuutos keskustan alueella. Edelliset olivat uimahallin viereen rakennettava tornihotelli ja Keskon hypermarket Ellintiellä. Ei ole demokratian hengen mukaista, että alkuperäisiä kaavoja muutetaan lukuisien kaavamuutosten avulla. Tulos on jotain aivan muuta kuin kansalaiskuulemiset ja lausunnot huomioon ottanut alkuperäinen kaava on luvannut, ja kyse onkin eräänlaisesta kuntalaisten petkuttamisesta. Esitin siksi pontta, että kaupunginhallitus laatisi ohjeistuksen kaavamuutosten ehdoista ja kuinka paljon alkuperäistä kaavaa voidaan muuttaa.

Jussi Jokilammen esitystä kannatettiin ps-ryhmässä. Äänin 36-14 kaavamuutos hyväksyttiin. Puolesta äänesti kokdem+kd. Valtuuston puheenjohtaja Hanna Laine hylkäsi ponsiesitykseni, koska katsoi sen laajentavan liikaa alkuperäistä esitystä.

Hallintosääntöä muutettiin jo 13. kerran sitten vuoden 2012. ”Tarkoituksenmukaisuusperiaatteen” mukaisesti elinvoimalautakunnan nimi muutettiin elinympäristölautakunnaksi. Virkamiesvaltaa lisättiin poistamalla sivistyslautakunnalta päätösvalta rehtorien valinnasta. Jatkossa hyvinvointijohtaja päättää alaistensa viranhaltijoiden valinnasta. Kaupunginhallituksen esitys luottamushenkilöiden vallan luovuttamisesta virkamiehille oli yksimielinen. Kuinkahan paljon valtaa virkamiehet vielä kahmivat vaaleilla valituilta edustajilta, kun kukaan ei tässä kohdassa käyttänyt ainoatakaan poikkipuolista sanaa?

Tammivaltuuston taloudellisesti merkittävin päätös oli takauksen myöntäminen Kangasalan Parkki Oy:n 7,5 miljoonan euron lainalle Kangasalan Osuuspankista. Kaupungin kokonaan omistama parkkitalo rakennetaan uimahallin nykyiselle parkkialueelle ja sinne tulee 325 paikkaa. Kokonaiskustannukset ovat 8,2 miljoonaa. Valtuutetut, mm. Eija Eskola (vihr.) ihmettelivät mistä parkkitalo aikoo saada tuloja. Kysymys oli aiheellinen, sillä parkkitalon jokaisen paikan pitäisi tuottaa 1011 euroa vuodessa 25 vuoden ajan kokonaiskustannusten kattamiseksi. Parkkitalosta tulee kaupungille huomattava pysyvä menoerä. Vastausta tuotoista ei virkamiehiltä saatu. Siitä huolimatta takaus myönnettiin yksimielisesti, ja kuntakonsernin velka nousi 7,5 miljoonalla.

Ilmoitusasioissa kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kertoi, että hyvät ajat ovat ohi. Verotulot ovat laskussa ja tilinpäätös osoittanee miljoonan tappiota.

Perussuomalaisten valtuutettu ja kansanedustajaehdokas Marko Törhönen kävi vielä lukemassa puolueen valtuustoaloitteen, että Kangasala hankkisi talven liukkaita varten kaikille yli 70-vuotiaille liukuesteet kengänpohjiin.

Jorma Mäntylä
Valtuutettu (vas.)

Jaa tämä sivu