16. elo, 2021

Oikeistovaltuusto järjestäytyi

Kangasalan uusi valtuusto järjestäytyi maanantaina 16.8. Puheenjohtajaksi valittiin Hanna Laine (sd) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Jussi Haavisto (kok). Kaupunginhallituksesta kokoomus sai peräti kolme paikkaa.

Simo Arra (kesk, 75) avasi kokouksen valtuuston ikäpuheenjohtajana. Avauspuheenvuorossaan hän ihmetteli miten sote-uudistus jättää kunnille vain vähän yli kolmanneksen nykyisistä rahoista, mutta silti pitäisi torjua ilmastonmuutosta.

Puolueet olivat etukäteen sopineet paikkajaosta, mutta Hanna Holma (kesk) arvosteli neuvottelujen kulkua. Paikkoja ei jaettu tasapuolisesti, vaan kokoomukselle tuli yliedustus. Äänestyksiin ei silti tarvinnut mennä.

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Hanna Laine ja varapuheenjohtajiksi Mika Ollila (kok) sekä Jari Leino (ps). Yhdeksänjäseniseen kaupunginhallitukseen kokoomus sai kolme paikkaa, perussuomalaiset kaksi ja kristilliset yhden. Näillä kolmella puolueella on valtuustossa enemmistö 28-23. Demareilla on kaksi paikkaa ja vihreillä yksi. Keskustalla ja vasemmistoliitolla ei ole edustusta kaupunginhallituksessa.

Kokoomus ja persut kahmivat runsaasti paikkoja sosiaali- ja terveyslautakunnasta sekä sivistys-, viranomais- ja elinvoimalautakunnasta. Demarit saivat kahden lautakunnan puheenjohtajuuden, kokoomus yhden ja persut yhden. Sote-lautakunta istuu toukokuun 2023 loppuun, jolloin toiminnot siirtyvät maakunnille.

Vasemmistoliitto sai pari merkittävämpää lautakuntapaikkaa sekä paikan Kangasalan vesi-liikelaitoksen johtokunnasta.

Avauskokouksessa jätettiin yksi valtuustoaloite Pitkäjärven luonnonsuojelualueesta. Ilkossa ja Pitkäjärvellä on menossa kaavoitushankkeita, jotka ovat hämmästyttäneet paikallisia asukkaita sekä luonnonsuojelijoita. Pitkäjärvi on lähes 40 metriä syvä kalliorotkojärvi, jonka ainutlaatuiset maisemat ovat Kolin ja Posion Korouoman veroisia. Vihreiden Kristiina Härkösen esittelemän aloitteeseen tuli mukaan myös vasemmistoliiton ja demarien valtuutettuja.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu