8. marras, 2021

Kangasalan viimeinen sotebudjetti

Vain kahdessa ja puolessa tunnissa Kangasalan uusi valtuusto hyväksyi ilman äänestyksiä viimeisen talousarvion, jossa sosiaali- ja terveystoimi on mukana. Vuoden 2022 talousarvion menot ovat 232 miljoonaa euroa. Tuloveroprosentti 21 pysyy ennallaan, kuten myös kiinteistövero.

Vuonna 2023 talousarvion loppusummaksi ennakoitiin 104 miljoonaa, kun sote siirtyy hyvinvointialueille. Merja Hackspik-Tuomisto (kok) piti tärkeänä, että soten muutosvaiheessa verotus ei saa kiristyä, mieluummin leikataan. Kiinteistöveroa korotettiin vuosi sitten rajusti rakentamattomien tonttien osalta. Tiedusteltaessa tuottiko tämä rakennustyömaita, saatiin kuulla muutamien alkaneen Ruutanassa.

Puolueiden ryhmäpuheenvuoroissa hyvästeltiin sosiaali- ja terveystoimi peräti 25 uuden viran voimin. Kangasalaa ei täten voi syyttää kunnallisen soten alibudjetoinnista, mistä julkisen alan ammattiliitot ovat olleet huolissaan. Kaikki puolueet olivat tyytyväisiä talousarvion uusiin virkoihin. Henkilöstömäärän lisäys on peräti 67 vuodesta 2021. Yhtä huolissaan puolueet olivat kaupungin työnantajakuvasta ja henkilöstön työhyvinvoinnista. Keskusta ja vasemmisto nostivat esiin kaupungin rekrytointiongelmat. Epäiltiin saadaanko kaikkia uusia virkoja täytettyä.

Sariolan koulun yläasteen lakkautussuunnitelma herätti kiivaita vastalauseita. Toisaalta oltiin tyytyväisiä Kuhmalahden uuteen kouluun ja, että Sahalahti-Kangasala kevyen liikenteen väylä viimein valmistuu. Kolmen kilometrin pätkä on puuttunut 13 vuotta.

Vuoden 2022 talousarvioon tehtiin yksi muutos. Jorma Malm (kok) esitti Ruutanan monitoimitalon liikuntasalin laajennusta. Kaikki puolueet tukivat 351400€ lisämäärärahaa.

Peräti seitsemään valtuustoaloitteeseen saatiin vastaukset. Tekojäärataa Kangasalle ei tulle, mutta Sahalahti saa frisbeegolfradan. 1-2 luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminta nähdään mahdolliseksi ja koulujen A2-kielivalikoimaa laajennetaan.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (vas)

Jaa tämä sivu