29. huhti, 2020

Kouluverkkosuunnitelmasta äänestettiin

Kangasalan kouluverkkosuunnitelma 2020-2030 aiheutti kolmen tunnin kiivaan väittelyn ja äänestyksiä huhtikuun valtuustossa. Sahalahden Vilpeilän koulu päätettiin lakkauttaa, vaikka suunnitelman ensi versiossa oli kolme suljettavaa koulua. Suomi-radasta kysyttiin hintaa ja ympäristövaikutuksia.

Huhtikuun valtuusto pidettiin koronan takia poikkeuksellisesti tiistaina 28.4. Kangasala-talon juhlasalissa. Läsnä oli 33 valtuutettua ja 18 osallistui etäyhteyden kautta. Teknisesti kokous toimi melko hyvin, vaikka ääniyhteys oli välillä säröinen ja kahdella valtuutetulla oli vaikeuksia kirjautua mukaan etäohjelmaan. Lopulta äänestyksetkin onnistuivat.

Kouluverkkosuunnitelma 2020-2030 aiheutti odotetusti kiivaan väittelyn, joka päättyi kolmeen äänestykseen. Tunteet kävivät välillä kuumana. Sekä luottamushenkilöt että virkamiehet syyttelivät toisiaan luottamuksen puutteesta. Jari Markkinen (sd.), Simo Arra (kesk.) ja Miia Kinnari (ps.) tekivät muutosesityksiä kouluverkkosuunnitelmaan. Arran esitys koko asian palauttamisesta uuteen käsittelyyn kaatui ensin äänin 33-18.

Jari Markkisen muutosesitys oli sama kuin kaupunginhallituksen, mutta lisänä oli esitys uudesta koulusta Kangasalan keskustaan sekä Kirkkoharjun koulun jatkon arviointi ja tarvittaessa purkaminen. Esitys hyväksyttiin äänin 34-17, vaikka Kirkkoharjun koulu on vahvasti suojeltu sr3-kaavamerkinnöin. Rakennus on osa Kangasalan historiallista keskustaa vastapäätä vanhaa urkutehdasta. Vasemmistoliitto äänesti rakennuksen säilyttämisen puolesta.

Miia Kinnari esitti, että Sahalahden Vilpeilän koulu saisi jatkaa ja vuonna 2025 tehtäisiin väliarviointi. Esitys kaatui viimeisessä äänestyksessä 29-21 1 tyhjä. Vasemmistoliitto äänesti koulun puolesta. Kokdem-akselin rivit repeilivät. Kristillisten 5 hengen ryhmä ratkaisi Vilpeilän lakkautuksen.

Pääargumentit sulkemiselle olivat taloudelliset. Koulussa on vain 19 oppilasta ja ensi syksylle on ilmoittautunut kaksi oppilasta. Vuonna 1897 valmistuneessa rakennuksessa ei ole sisäilmaongelmia, mutta viimeisin remontti öljylämmitteiseen rakennukseen on tehty 1980.

Kuumassa keskustelussa ottivat yhteen Pakkalan kaavoituksesta sekä sivistyslautakunnan esityksestä Tony Lähde (vihr.) ja Raimo Kouhia (sd.) Erimielisyys sovittiin. Jari Leino (ps.) ja Miia Kinnari pitivät virkamiesvalmistelua puolueellisena. Valtuutetut ovat kumileimasimia, kun asioista tosiasiassa päätetään etukäteen. Tämä lisää epäluottamusta virkamiesvalmistelua kohtaan. Erityisesti hampaissa olivat oppilaaksi ottoalueet. Usea valtuutettu väitti, että virkamiehet ohjaavat tahallisesti lapsia isoihin kouluihin jotta kyläkoulut saadaan lakkautettua. Hyvinvointijohtaja Kati Halonen kiisti väitteet ja sanoi, että oppilaaksi ottoa ohjaa tarkoituksenmukaisuus. Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen lisäsi, että valmistelussa otettiin huomioon palaute ja siksi Havisevan sekä Raikun koulujen lakkautukset peruttiin.

Vasemmiston Jorma Mäntylä kysyi miten luottamus virkamiehiin lisääntyy, kun päätöksenteossa asiakirjoja julistetaan salaiseksi? Edellisessä poikkeuskokouksessa saatiin kuulla, että Kangasalan valmiussuunnitelma on salainen. Kouluverkkosuunnitelman liitteistä peräti yhdeksän oli julistettu salaisiksi, jopa kouluja tukevat adressit ja nuorisovaltuuston lausunto. Oskari Auvinen vastasi, että valmiussuunnitelman salaisuus ei pidä paikkansa ja kouluverkkoesityksen liitteet muuttuvat julkisiksi, kun päätös on tehty.

Kangasalla demokratia ja päätöksenteon avoimuus toteutuu siis jälkikäteen, kun päätökset on tehty. Sahalahdella ja Kuhmalahdella julkisuus- ja muitakaan ongelmia kouluverkkoasioissa ei enää ole, sillä kaikki kyläkoulut on nyt lakkautettu.

Viimeinen väittely syntyi Suomi-Rata Oy:stä. Kangasala on lähtemässä mukaan 450 000 euron osakemerkinnällä. Vaihtoehtoja on kaksi: nykyisen pääradan lisäraiteet tai kokonaan uusi luotisuora rata Tampere-Helsinki. Uuden radan kustannukset olisivat mielettömät saavutettavaan hyötyyn nähden. Oskari Auvinen vahvisti, että Kangasala hyväksyy tarvittaessa myös rahanpoltto-operaation.

JORMA MÄNTYLÄ
Valtuutettu (Vas.)

Iikka Nikkisen puhe kouluverkosta
Jorma Mäntylän kysymys Suomi-radasta

Jaa tämä sivu